ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠOY
Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που έγινε από τις 2 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου στην Κώ, υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο απόφασης που προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ.
Η απόφαση που υιοθετήθηκε σηματοδοτεί ουσιαστικά ένα συγκεκριμένο βηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίτησης που θα την οδηγήσει στο να παίξει το νέο της ρόλο έτσι ώστε να είναι πρωταγωνιστής στον τόπο της και να έχει στο επίκεντρο της τον πολίτη.
Στο Συνέδριο της Κω μπήκε ένα μεγάλο στοίχημα που αφορά τη δομή και την οργάνωση της χώρας αλλά και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτός ο νέος ρόλος μπορεί γ’ αναδειχθεί κύρια στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, μ’ ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο.
Έγινε σαφές πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της πρέπει ν’ αποκτήσει ενιαίο βηματισμό, μέσα από την αρχή της σόγκλισης που θα επιτευχθεί με την ενίσχυση των μικρών Δήμων και τις διαδημοτικές συνεργασίες.
Καταγράφηκε η απαίτηοη για τη συμμετοχή της ΤΑ στο Γ’ ΚΠΣ τόσο με τον ισότιμο της ρόλο όσο και με τη διαχείριση του 20% των πόρων , ως ελάχιστο ποσοστό, κάτι που θ ‘ αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και το αύριο της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
Προτάθηκε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και κανόνων που ενισχύουν τη διαφάνεια και θωρακίζουν το θεσμό, όπως πρότεινε στην ομιλία του και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.
Τέλος, διαμηνύθηκε στην Υπουργό Εσωτερικών κ. Βάσω Παπανδρέου πως η ούσταση και η λειτoυργία της μόνιμης Επιτροπής ΥΠΕΣΔΔΑ- Υπουργείου Οικονομικών- ΚΕΔΚΕ είναι όρος απαράβατος για τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον Εθνικό διάλογο που έχει ήδη ανοίξει, με την έννοια ότι η εκατέρωθεν κακοπιστία πρέπει ν ‘ αποτελέσει παρελθόν.
ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ Κως 2-5 Νοεμβρίου 2000 Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Τα τελευταία 26 χρόνια στην πατρίδα μας προωθήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο χώρο της αποκέντρωσης και της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρ΄ όλα αυτά η απόσταση μας τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από άλλες αναπτυγμένες χώρες παραμένει τεράστια. Μετά την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ το πρόβλημα καθίσταται μείζον και η επίλυση του έχει χαρακτήρα εθνικής προτεραιότητας. Στην Ελλάδα επιβάλλεται να γίνουν άλματα στον τομέα της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης τόσο για να βαθύνει ο δημοκρατικός της χαρακτήρας όσο και για να ενισχυθεί αποφασιστικά η αποτελεσματικότητα στην αναπτυξιακή της πορεία.
Οι σύνεδροι του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κω θεωρώντας ως κορυφαίο στρατηγικό μας στόχο το μετασχηματισμό της σημερινής συγκεντρωτικής και αναποτελεσματικής δομής σε μια σύγχρονη δομή με Αποκέντρωση, Αυτοδιοίκηση και ισόρροπη Περιφερειακή ανάπτυξη.
Συνεκτιμώντας
1.Την προτεραιότητα επίλυσης των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ.
2.Την επιτακτική ανάγκη στήριξης της μεγάλης θεσμικής τομής που πραγματοποιήθηκε με το Ν. 2539.
3.Την υιοθέτηση της αρχής της σύγκλισης έτσι ώστε η ΤΑ να αποκτήσει κοινό βηματισμό.
4.Τις ιδιατερότητες της πατρίδας μας (ορεινοί όγκοι, νησιώτικος χώρος).
5.Τις εξελίξεις στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
6.Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από το Γ΄ Κ.Π.Σ.
7.Τη θεματολογία και τις θέσεις του ΥΠΕΣΔΔΑ στον Εθνικό διάλογο.
8.Τις προτάσεις του ΥΠΕΣΔΔΑ όπως αυτές εμπεριέχονται στην ομιλία της κ. Υπουργού.
Αποφασίζουμε:
1. Εμμένουμε σταθερά στα 9 σημεία της ομόφωνης απόφασης του Συνεδρίου της Χαλκιδικής για τα οικονομικά.
Ειδικότερα θεωρούμε ως προϋπόθεση της παρουσίας μας στον Εθνικό διάλογο την άμεση σύσταση μόνιμης κοινής Επιτροπής ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. – Υπουργείου Οικονομικών – ΚΕΔΚΕ, η οποία οφείλει να οδηγήσει στην απόδοση του συνόλου των πόρων που προβλέπονται από το Ν.1828/89 και των παρακρατηθέντων ποσών προηγουμένων ετών.
2. Θεωρούμε αναγκαία την καθιέρωση νέου τρόπου κατανομής των ΚΑΠ που θα εξασφαλίζει:
Την εξυπηρέτηση του ελάχιστου λειτουργικού κόστους όλων των Ο.Τ.Α. και ιδίως των μικρών Καποδιστριακών Δήμων και των Κοινοτήτων. Την άμεση στήριξη της διαδικασίας στελέχωσης των Ο.Τ.Α. και την προώθηση της διαδημοτικής συνεργασίας, καθώς και των ειδικοτέρων μορφών αυτής, όπως η διανησιωτική συνεργασία. Το ξεπέρασμα των προβλημάτων που πηγάζουν από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα ορισμένων Ο.Τ.Α., κύρια ορεινών και νησιωτικών, με συγκεκριμένη αύξηση των πόρων που διατίθενται προς αυτούς. 3. Υιοθετούμε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενιαίων Διοικητικών μονάδων που θ΄ αναλάβουν τη διοίκηση και κρατικών υποθέσεων στα νησιά και της διαδημοτικής – διανησιωτικής συνεργασίας και προτείνουμε την δημιουργία ειδικού υποπρογράμματος στο ΕΠΤΑ για τη στήριξη των Δομών Διοίκησης με καθαρή εισφορά του Κρατικού προϋπολογισμού.
4. Ζητούμε την μετατροπή του ΕΠΤΑ σε πραγματικό πρόγραμμα στήριξης της Τ.Α., σύμφωνα με την απόφαση του συνεδρίου της Ρόδου και απαιτούμε άμεσα:
Την αποδέσμευση του υπολοίπου 35%. Την ποσοτικοποίηση των εισφορών όλων των Υπουργείων και Οργανισμών. 5. Είναι επιτακτική η θεσμοθέτηση φορολογικής αρμοδιότητας και δυνατότητας είσπραξης φορολογικών εσόδων, στα πλαίσια μιας φορολογικής μεταρρύθμισης και αποκέντρωσης και χωρίς περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, που αποτελεί τόσο θεσμικό όσο και οικονομικό αίτημά μας.
6. Διαπιστώνουμε σωρεία σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί το πλαίσιο διαχείρισης του Γ΄ ΚΠΣ με κορυφαία ότι τίθεται σε αμφιβολία ο στόχος για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και πλήττεται καίρια η έννοια του Δημοκρατικού προγραμματισμού. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί για την συμμετοχή της ΤΑ στο Γ΄ ΚΠΣ τόσο με τον ισότιμο της ρόλο όσο και με τη διαχείριση του 20% των πόρων, ως ελάχιστο ποσοστό (ΠΕΠ και Τομεακά).
7. Υιοθετούμε τις θέσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση όπως αυτές έχουν προκύψει μετά την Ημερίδα του Ηρακλείου και εξουσιοδοτούμε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ν΄ αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αποδοχή των θέσεων μας στο σύνολο τους.
8. Θεωρούμε τον Εθνικό διάλογο, γεγονός καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του θεσμού. Γι΄ αυτό προχωράμε στη διοργάνωση του διαλόγου στο εσωτερικό της ΤΑ με τη συνεργασία της ΚΕΔΚΕ και των ΤΕΔΚ. Θέτουμε ως στόχο τη διοργάνωση θεματικών διαδικασιών για τη διαδημοτική συνεργασία στο τέλος του έτους και για τις άλλες τρεις ενότητες στο πρώτο εξάμηνο του 2001.
9. Διεκδικούμε το ρόλο της ΤΑ που αρμόζει σε μια σύγχρονη χώρα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η Ολυμπιάδα είναι εθνική υπόθεση και όχι υπόθεση του Αθήνα 2004 και της Διυπουργικής Επιτροπής μόνον.
10. Απορρίπτουμε την ισοπεδωτική λογική και τις γενικευμένες απλουστεύσεις για την λειτουργία της Τ.Α. απ΄ όπου και αν προέρχονται. Γι΄ αυτό το λόγο:
Καλούμε την Κυβέρνηση να καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα.
Προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και κανόνων που ενισχύουν τη διαφάνεια και θωρακίζουν το θεσμό με βάση την ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ.
Εξουσιοδοτούμε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να προχωρήσει με συντονισμένες ενέργειες στην προώθηση ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού σχεδιασμού της Αυτοδιοίκησης. 11. Θεωρούμε κατάκτηση για την Τ.Α. την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων που αφορά στην αποδοχή θεμελιωδών αιτημάτων συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, γιατί ενισχύουν την αποκέντρωση και θα βελτιώσουν αισθητά τις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες και θεωρούμε ότι μαζί με τους αναγκαίους πόρους θα πρέπει να αναληφθούν από την Τ.Α.
12. Πιστεύουμε ότι ο νέος ρόλος της Τ.Α. μπορεί ν΄ αναδειχθεί κύρια στο πεδίο των αρμοδιοτήτων με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, για το λόγο αυτό:
Σημειώνουμε ότι από τις ολοκληρωμένες θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν κάθε νέα αρμοδιότητα, δεν πρέπει να απουσιάζει το τρίπτυχο Στελέχωση- Αναγκαίοι πόροι- Μηχανισμοί στήριξης. Αντιμετωπίζουμε θετικά την προσέγγιση για τις νέες αρμοδιότητες όπως προτάθηκε από το ΥΠΕΣΔΔΑ με έναν απαράβατο όρο: οι αναγκαίες για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων μεταφορές κονδυλίων από διάφορα Υπουργεία και Οργανισμούς να λάβουν με νομοθετική ρύθμιση την μορφή σταθερής και μόνιμης εισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού πέραν των Κ.Α.Π. 13. Απαιτούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που είναι η ανεργία και καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις πολιτικές αποφάσεις και τις θεσμικές ρυθμίσεις που σηματοδοτούν μια αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα αυτό.
14. Σηματοδοτώντας την απόφασή μας να ενισχύσουμε την ενότητά μας και να κάνουμε πράξη την αρχή της αλληλεγγύης, αποφασίζουμε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, καλούμε την Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την επιτυχία των στόχων, που περιλαμβάνονται στο παρόν ψήφισμα αλλά και για την δυναμική αντιμετώπιση κάθε ενέργειας ενάντια στις κατακτημένες θέσεις. |