“Η μετανάστευση είναι η νέα μας πραγματικότητα. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να μιλάμε και να ενεργούμε για τη μετανάστευση με έναν πιο ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο τρόπο, θέτοντας σε εφαρμογή πολιτικές που αποσκοπούν στην προώθηση της ενσωμάτωσης και της ένταξης.”
Ο Ευρωπαίοs Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στην στην ιστοσελίδα Politico, με τίτλο «Οι μετανάστες της Ευρώπης είναι εδώ για να μείνουν», παροτρύνει για μια πολιτική και κοινωνική αλλαγή σκέψης για την μετανάστευση , και στην υιοθέτηση μακροπροθεσμων και έξυπνων πολιτικών, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι η μετανάστευση δεν σταματά
“Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια. Δεν μπορούμε και δε θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε τη μετανάστευση. Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μπορεί να υποχωρεί, αλλά η μετανάστευση σε παγκόσμιο επίπεδο δε θα σταματήσει”, δήλωσε , προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση της Έκτακτης και Επείγουσας Κρίσης της μεταναστευσης από την Ευρώπη ήταν αρκετά επιτυχής :
Οι παράτυπες ροές έχουν μειωθεί κατά 63%. Περισσότεροι από 32.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι που χρήζουν προστασίας έχουν επανεγκατασταθεί στην ήπειρο, με άλλους 50.000 να αναμένεται να φτάσουν στα επόμενα δύο χρόνια, ανέφερε.
” Δυστυχώς, η πρόσφατη συζήτηση για τη μετανάστευση επηρεασμένη από την άνοδο του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας- έχει περιορίσει τις δυνατότητες μας να θέσουμε σε εφαρμογή έξυπνες μεταναστευτικές πολιτικές προσανατολισμένες προς το μέλλον, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, επεσήμανε ο επίτροπος , ο οποίος όμως τόνισε την ανάγκη να μάθουν την αλήθεια οι πολίτες, της Ευρώπης, και της Ελλάδας ιδιαίτερα .
” Πρέπει να αρχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες που ανησυχούν για το πώς θα διαχειριστούμε τη μετανάστευση.
Συζητήσεις για την ενσωμάτωση και την ένταξη μπορεί να ακούγονται σαν πολυτέλεια όταν η συζήτηση επικεντρώνεται στην εξεύρεση μιας δίκαιης συμφωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις των κανονισμών του Δουβλίνου, οι οποίοι διέπουν τον τρόπο που γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. Αλλά το να αφήσουμε αυτές τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις εκτός συζήτησης θα ήταν ένα λάθος .Το οποίο έχουμε κάνει κατά το παρελθόν και για το οποίο πληρώνουμε ακόμα και σήμερα το κοινωνικό και οικονομικό κόστος.”