“Η μετανάστευση έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, και δεν αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά είναι διεθνές, γι αυτό και στην κοινή προσπάθειά μας (της Ευρώπης και του ΟΗΕ) πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες . Η εποχή μας θα χαρακτηριστεί ως η εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα”, επεσήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος από την Νέα Υόρκη απ όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η παγκόσμια συνεργασία στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κ. Miroslav Lajčák και τον συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ. Vladimir Voronkov.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε στις δηλώσεις του :
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια χάρη στο γεγονός ότι έχουμε υιοθετήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάσταση σε κάποια μέρη του κόσμου είναι απαράδεκτη, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη και τη Συρία. Πρέπει να παράσχουμε στους ανθρώπους αυτούς ανθρωπιστική βοήθεια. Συνεργαζόμαστε εντατικά με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται αυτής της προσπάθειας και της πολιτικής για την παροχή υποστήριξης σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, και εργάζεται για τις επανεγκαταστάσεις, τις μετεγκαταστάσεις και τις επιστροφές”, είπε ο κύριος Αβραμόπουλος, και πρόσθεσε:
“Συζητήσαμε επίσης για την ασφάλεια, καθώς αποτελεί ένα ζήτημα που δεν περιορίζεται στα σύνορα. Είναι ανάγκη να συμμετάσχουν ακόμα περισσότερες χώρες στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο που απειλεί τις ζωές των πολιτών μας και την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.”