Αρμοδιότητες και πόρους προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να αντιμετωπίσει από κοινού με την κυβέρνηση το προσφυγικό ζήτημα, ζήτησε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος ζητά από την κυβέρνηση η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου
«Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μία διπλή πρόκληση, την κατοχύρωση της ασφάλειας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτών και προσφύγων», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.
Ειδικότερα μιλώντας η κ. Δούρου κατά τη συζήτηση του προσφυγικού ζητήματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα γραφειοκρατικά κωλύματα, ανέλαβε να εκπληρώσει ευθύνες, επιλέγοντας μάλιστα και να υπερβεί τις αρμοδιότητές της προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
«Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να κερδίσουμε το στοίχημα του προσφυγικού με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα στοίχημα που θα κερδηθεί μόνο μέσα από συντονισμένη δράση της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ζήτησε δε, πρώτον, να προετοιμαστεί και να προωθηθεί «νομοθετική ρύθμιση και μια μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής, ως ο κύριος χώρος υποδοχής των προσφύγων, να έχει τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο που χρειάζεται, καθώς και να συμβάλλει αποτελεσματικά, στο σχεδιασμό, τον καταμερισμό και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που αφορούν τη χωρική της αρμοδιότητα».
Δεύτερον, να προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία με την κυβέρνηση εκείνες οι απαραίτητες αλλαγές του Καλλικράτη σχετικά με τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτή να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία αντιμετώπισης του προβλήματος.
Τρίτον, οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από τη μεταβίβαση των ανάλογων πόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών. Μία κρίσιμη προϋπόθεση που δεν πρέπει να παραβλέπεται.
Παράλληλα, η κ. Δούρου τόνισε δεν πρέπει να παραβλεφθεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, χρειαζόμαστε πλέον ένα τζαμί στην Αττική, προκειμένου να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι, όπως χρειαζόμαστε και νεκροταφεία για μουσουλμάνους και εβραίους. Και αυτό όχι μόνο για λόγους στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας».
«Οφείλουμε σήμερα, είπε, να διατυπώσουμε με σαφήνεια τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τη δράση μας, να ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες μας, τις οποίες ήδη υλοποιούμε με τη συνεργασία των δημάρχων, να διεκδικήσουμε τη θεσμική αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων μας, με στόχο την αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος που απαιτεί εθνική, ανά χώρα αντιμετώπιση. Αν αυτά αποφασιστούν σήμερα, και ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή τους, τότε όλοι μας θα έχουμε αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».