Άρθρο Localit 25 Αυγούστου, 2022

Ανοιχτά εργαστήρια ανάδειξης πολιτισμού, αξιοποίησης ΑΠΕ και νέων τεχνολογιών τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου

Σύμη, Χάλκη, Καστελόριζο και Κάσος, τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου,  γίνονται ανοιχτά εργαστήρια καινοτομίας, τεχνολογιών πληροφορικής, κυκλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα προωθούνται  ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, η ανάδειξη των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων τους και οικολογικά μέτρα εξισορρόπησης των συνεπειών του νέου τουριστικού ρεύματος.

Για την εξυπηρέτηση  αυτού του σκοπού υλοποιείται ένα πρότυπο ερευνητικό έργο, το ΑΕΙ, με συντονιστή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ευρύτατη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΤΕΕ, επιστημονικών και τεχνικών φορέων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΕΙ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση- συζήτηση εργασίας με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη της Σύμης με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορικής», την Κυριακή, 21 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύμης.

Η εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία εστίασε την προσοχή στην ένταξη της Σύμης στον ενεργειακό χάρτη των ΑΠΕ, των GR ECO ISLANDS και της πράσινης μετάβασης με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής ενεργειακής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, Αντωνία Μοροπούλου υπογράμμισε τη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος και τη δρομολόγηση έργων επείγοντος χαρακτήρα στην κατεύθυνση αυτή όπως ο βιολογικός καθαρισμός, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η εγκατάσταση ΑΠΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι ομιλητές στην εκδήλωση επισήμαναν τα ακόλουθα:

Ο Δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος μετείχε όπως και ο Αντιδήμαρχος, κ. Νικήτας Γρύλλης, σε όλες τις διαδικασίες τεκμηρίωσης και συζήτησης των προτάσεων του ΑΕΙ εδώ και ένα χρόνο, τόνισε πως για την επίτευξη αειφόρου τουρισμού στη Σύμη, είναι απαραίτητη η ρύθμιση μειζόνων ζητημάτων του νησιού όπως η δημιουργία περιφερειακού δρόμου, η ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, η δημιουργία parking, η αστυνόμευση με ευθύνη του Δήμου της κυκλοφορίας και της ηχητικής ρύπανσης, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης της κυβέρνησης στις προτάσεις του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσουκ. Αντώνης Γιαννικουρής, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, σημείωσε πως το ΤΕΕ Δωδεκανήσου μετέχει σε ένα πρότυπο ερευνητικό έργο, το ΑΕΙ, με το συντονισμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημόσιων φορέων έρευνας για τον αειφόρο σχεδιασμό απομονωμένων περιοχών της Ελλάδας. Τόνισε πως μέσω των προτάσεων του ΑΕΙ, τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου – η Σύμη, η Χάλκη, το Καστελόριζο και η Ηρωϊκή Ν. Κάσος – γίνονται ανοιχτά εργαστήρια εφαρμογών ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την καινοτομία των τεχνολογιών της πληροφορικής και το πνεύμα της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή της αξιοποίησης των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων ανάπτυξης των μικρών νησιών.

Ανέφερε πως στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων  του ΑΕΙ σε δημόσιο διάλογο ώστε να διαμορφωθούν οι προτάσεις για τη δημιουργία ενιαίων φυσιολατρικών και πολιτιστικών διαδρομών και εμβληματικών παρεμβάσεων σε σύνδεση με τους οικισμούς καθώς και για την υλοποίηση μέτρων, υποδομών και αναπτυξιακών έργων.

Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, των οργανωμένων τοπικών φορέων αλλά και των πολιτών της Σύμης στη διαδικασία διαμόρφωσης των προτάσεων εκφράζοντας την ελπίδα για συνέργεια και συνεργασία τόσο με την κεντρική κυβέρνηση όσο και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, που πρέπει να συνυπάρξουν.

Επισήμανε πως τόσο η παρουσία της ΓΓ Ενέργειας και Φυσικών Πόρων όσο και του εκπροσώπου της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΕ- στη μεταλιγνιτική περίοδο- υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους φορείς που συμπράττουν στο ΑΕΙ, η ανάδειξη και η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην ευημερία των μικρών νησιών μιας και ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της ενεργειακής κρίσης, η εφαρμογή τους αποκτά πραγματική σημασία για την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών με βιώσιμο τρόπο.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος ΑΕΙ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, κα Αντωνία Μοροπούλου, παρουσιάζοντας το συλλογικό πόνημα όλων των φορέων του ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ΙΤΕ, ΙΤΕΠ, Consortis, Telesto), πρόβαλε την τεκμηρίωση περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων για την οποία αξιοποιήθηκαν και παλαιότερες εργασίες (Ομάδα Εργασίας ΤΕΕ Δωδεκανήσου 2011 για την καταγραφή της βιομηχανικής κληρονομιάς της Σύμης- Α. Τσιώκα, Π. Ζαχαριάδη, Α. Παπαϊωάννου-, Προτάσεις δικτύου Δάφνη για τα μονοπάτια της Σύμης – Δ. Ζωγράφος κα), κατέθεσε τις προτάσεις για τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου οδικών και περιπατητικών διαδρομών που συνδέουν σημεία φυσιολατρικού ενδιαφέροντος με χώρους θρησκευτικής λατρείας, παραδοσιακούς οικισμούς και πολιτιστικούς τόπους, με εγκατάσταση συστημάτων ISO για την προστασία του περιβάλλοντος, σηματοδότησης και info kiosks και συμπληρωματικές επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και τα προϋπάρχοντα μονοπάτια.

Κατέθεσε επίσης προτάσεις άμεσων αναπτυξιακών παρεμβάσεων όπως για την ανάδειξη εμβληματικών τοποσήμων της Σύμης (προβολή των προτεινόμενων δράσεων του ΑΕΙ στον Πύργο του Ρολογιού και το Αναγνωστήριο Αίγλη, ΣΔΙΤ στο Χαράνι, ανάδειξη των τοπικών βοτάνων στο Φαρμακείο), για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς του νησιού σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ανάδειξη νέων επιχειρήσεων, για την προβολή της Στράτας της Καλής και του παραδοσιακά εμπορικού της ρόλου, για τη διασύνδεση των οικισμών εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς στον Καταρράκτη.

Υπογράμμισε τη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος και τη δρομολόγηση έργων επείγοντος χαρακτήρα στην κατεύθυνση αυτή όπως ο βιολογικός καθαρισμός, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η εγκατάσταση ΑΠΕ, με άμεση προτεραιότητα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της αφαλάτωσης και τη μείωση του κόστους του νερού για τους κατοίκους της Σύμης, καθώς και η ανάδειξη όλων των προοπτικών για την ένταξη της Σύμης στο δίκτυο των GR-ECO ISLANDS, σύμφωνα με την προτάση της ΓΓ Ενέργειας κας Σδούκου, για την πράσινη ανάπτυξη των νησιών.

Η κα Μοροπούλου υπογράμμισε επίσης τη σημασία του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που έχει προκηρυχθεί κεντρικά από το ΤΕΕ για τη ρύθμιση σημαντικών πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων, καθώς και των απαραίτητων ρυμοτομικών ρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση όλων των κατοίκων στα σπίτια τους. Κλείνοντας, επισήμανε τη σημασία εξισορρόπησης του νέου τουριστικού ρεύματος που θα προκύψει με αγροτουριστικές δράσεις, δράσεις που θα προβάλουν τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και τις παραδοσιακές πρακτικές.

Η ΓΓ Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε όλο το φάσμα των κυβερνητικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και εστίασε την προσοχή στην ένταξη της Σύμης στον ενεργειακό χάρτη των ΑΠΕ, των GR ECO ISLANDS και της πράσινης μετάβασης με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής ενεργειακής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τόνισε ότι το πρόγραμμα ΑΕΙ αποτέλεσε αφορμή για την σύνδεση της Σύμης με τις πολιτικές αυτές και εξέφρασε την προσδοκία για συνεργασία με το Δήμο για την υλοποίηση των παραπάνω.

Ο εκπρόσωπος του Διευθύνοντα συμβούλου της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΕ- στη μεταλιγνιτική περίοδο-, υπεύθυνης για την εφαρμογή των ΑΠΕ στο Νότιο Αιγαίο, κος Αβραάμ Κουρταλίδης, υπογράμμισε τις δυνατότητες χρηματοδότησης των ΑΠΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζει η ΓΓ Ενέργειας σε συνεργασία με το Δήμο.

Εκ μέρους του ΔΣ του ΕΒΕΔ, η κα Φαίδρα Σπανού, εξέφρασε την ευχή οι αντίστοιχες εφαρμογές να υλοποιηθούν σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελλόριζου, κκ Χρυσόστομος, ευλογώντας τη συνάντηση εργασίας, εξέφρασε την ευχή οι προτάσεις του ΑΕΙ για τη Σύμη να υλοποιηθούν σε εύθετο χρόνο με βιώσιμο τρόπο, ώστε η κοινωνία της Σύμης να προχωρήσει στο αύριο με συνοχή και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, παρά την κρίση.

Στην εκδήλωση συμμετείχε εκπρόσωπος του διευθύνοντα συμβούλου της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΕ- στη μεταλιγνιτική περίοδο-, υπεύθυνη για την εφαρμογή των ΑΠΕ στο Νότιο Αιγαίο, κ. Αβραάμ Κουρταλίδη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών παραγωγικών φορέων, κατοίκων και πολιτών της Σύμης.

Κλείνοντας, την εκδήλωση ο κ. Γιαννικουρής ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Δήμο Σύμης, τα μέλη του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, την Τομεάρχη Πολιτισμού κα Μαρία Ιωάννου και τον κ. Νικό Φαρμακίδη, που επιμελήθηκαν τη συμβολή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου στο πρόγραμμα ΑΕΙ, καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης: PBH, Iapetos και Pantelis Greek Cuisine.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στη 12η θέση του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Μεγάλων Ηπειρωτικών Δήμων

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έλαβε τη 12η θέση μεταξύ 93 δήμων στην κατηγορία των μεγάλων ηπειρωτικών…

Ενδιαφέρουν 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος Αποκορώνου: Εύλογες απορίες και ανησυχίες για την καθαίρεση του διευθυντή Γυμνασίου Βάμου

Με αφορμή την καθαίρεση του διευθυντή του Γυμνασίου Βάμου από τη θέση του, επειδή συμμετείχε…

Ενδιαφέρουν 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παραδόθηκε στο κοινό η ανακαινισμένη Φοντάνα ντι Τρέβι

Η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι παρουσιάστηκε σήμερα έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες καθαρισμού και…