05 Μαΐου, 2022

Ανακοίνωση Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου για τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης του κόστους των υλικών στην υλοποίηση έργων σε όλη τη χώρα.

Πριν από μερικές ημέρες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος απέστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, με την οποία ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργούσε στην ομαλή εκτέλεση των έργων που υλοποιούνται σε όλους τους Δήμους της χώρας, η σημαντική αύξηση του κόστους των υλικών .

 

Παρουσιάσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία τα ποσοστά ανατίμησης σε συγκεκριμένα υλικά που αφορούν κρίσιμης σημασίας έργα για τις τοπικές μας κοινωνίες και ζητήσαμε να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς του Υπουργείου, προκειμένου αφενός να μην σταματήσουν έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Αφετέρου να προχωρήσει η υλοποίηση νέων έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για τα οποία παρέμενε σε εκκρεμότητα η υπογραφή συμβάσεων για την έναρξη υλοποίησης τους, αλλά οι ανάδοχοι δεν προσέρχονταν να υπογράψουν προτιμώντας να εκπέσουν οι εγγυητικές που είχαν εκδώσει, από το να εκτελέσουν ένα έργο το οποίο ήταν γι αυτούς ζημιογόνο.

 

Θέσαμε εξαρχής το ζήτημα πως πέραν του κρίσιμου παράγοντα που αφορά την πορεία έγκαιρης υλοποίησης των έργων αυτών, ήταν και το ζήτημα της απορρόφησης των κονδυλίων. Η μεγάλη πλειοψηφία των υπό κατασκευή έργων γίνεται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με δεδομένο πως το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώνεται οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ο χρόνος που απομένει για να απορροφήσουμε τα χρήματα είναι ελάχιστος.  Κάθε μέρα που χανόταν λόγω των μεγάλων αυξήσεων και της δήλωσης αδυναμίας από τους εργολήπτες να ανταποκριθούν στις συμβάσεις που είχαν υπογράψει, αύξανε τις πιθανότητες να χαθούν χρήματα και έργα που έχει ανάγκη τόσο η χώρα και η εθνική οικονομία, όσο και οι τοπικές μας κοινωνίες.

 

Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να χαθούν εξασφαλισμένοι πόροι και να μην ολοκληρωθούν τα έργα, η χθεσινή παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη κρίνεται από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική, για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση την οποία όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

 

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων οικονομικής φύσης των αναδόχων των έργων για το επόμενο κρίσιμο διάστημα και δημιουργούν ένα ασφαλέστερο πλαίσιο λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς.

 

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θέλει να εκφράσει την ικανοποίηση της για τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και καλούμε όλους τους Δημάρχους της χώρας να αξιοποιήσουν σε συνεργασία με τους αναδόχους των έργων το νέο αυτό πλαίσιο, προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος. Οι Δήμοι μας έχουν ανάγκη από έργα που ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση κι αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ στη Βουλή: «Η γλώσσα ενώνει, δεν διχάζει»

Η στήριξη της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 17 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Απάντηση σε έγγραφο-ανακοίνωση του Γραμματέα Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο «Αθλιότητες στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ»

Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου-ανακοίνωσης και ειδικότερα στο υπό «Β. Για τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ»……

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 16 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Αυτοδιοίκηση είναι «με την τσέπη των πολλών» κι όχι των λίγων. – Απάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος , στο απαράδεκτο άρθρο του κου Άγη Βερούτη στην ιστοσελίδα capital.gr

H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αισθάνεται την υποχρέωση να απαντήσει στο κατάπτυστο άρθρο που δημοσιεύθηκε…