Άρθρο Localit 09 Μαΐου, 2024

Ανακλήθηκε από το ΥΠΕΝ άδεια για αιολικό πάρκο στα όρη Τσαμαντά

Δεκτή έκανε το ΥΠΕΝ την προσφυγή της Ορνιθολογικής Εταιρείας  εναντίον της αδειοδότησης του αιολικού πάρκου «Καστρί – Καμήλα» της εταιρείας KIEFER εντός της ΖΕΠ (περιοχή NATURA) «Όρη Τσαμαντά» στη Θεσπρωτία.

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ ακυρώνεται η Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του εν λόγω έργου, που είχε εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας (ΑΔΗΔΜ) στις 3 Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο λόγος της απόρριψης της ΑΕΠΟ  είναι ότι «η μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) του ΑΣΠΗΕ δεν ήταν σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία για την διεξαγωγή των απαραίτητων εργασιών πεδίου. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο ισχυρισμός της ΕΟΑ είναι ότι οι εργασίες πεδίου έγιναν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο (!), ενώ η νομοθεσία αναφέρει ρητώς (και εύλογα) πως οι καταγραφές των ειδών ορνιθοπανίδας πρέπει να γίνουν (κατ’ ελάχιστον) κατά την αναπαραγωγική περίοδο, από Μάρτιο έως και Ιούνιο».

Η Ορνιθολογική Εταιρεία, αναφέρει επίσης η παραβίαση αυτής της διαδικασίας δεν οφείλεται σε «κάποια «αβλεψία» ή αμέλεια, αφού η συγκεκριμένη παρατήρηση είχε τεθεί υπόψη των υπηρεσιών στη σχετική αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Προκύπτει, επομένως, ότι συνειδητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου της ΑΔΗΔΜ και η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, που γνωμοδότησαν θετικά για το έργο (όπως προκύπτει από την ίδια την ΑΕΠΟ), έκαναν τα στραβά μάτια στην καραμπινάτη παρατυπία. Και δυστυχώς αυτή η περίπτωση δεν είναι εξαίρεση, όπως επανειλημμένα έχει αναδείξει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ».

Αυτή η απόφαση οδηγεί στην ανάκληση και της άδειας για το αιολικό πάρκο στη θέση «ΠΡΙΟΝΙΑ», λόγω παρόμοιων παρατυπιών στην διαδικασία έκδοσής τους.

«Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ωστόσο, υπογραμμίζει η Ορνιθολογική Εταιρεία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την υποχρέωση πλέον να ανακαλέσει και την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ «ΠΡΙΟΝΙΑ» της ίδιας εταιρείας και στην ίδια περιοχή NATURA, αφού και ο αυτός αδειοδοτήθηκε παράτυπα, με εργασίες πεδίου που έγιναν (αν έγιναν) σε ακατάλληλη περίοδο και με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παραμένει σε ισχύ η άδεια ενός de facto παράνομου έργου, μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή για τον πιο σπάνιο γύπα της Ευρώπης, τον Ασπροπάρη».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 04 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατά της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ με την ΕΥΔΑΠ το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Με τη θέση των δημοτικών συμβουλίων των δήμων Κορινθίας για αυτόνομη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων…

Ενδιαφέρουν 04 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: 30 δημοτικά και δημόσια ακίνητα ανακαινίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για να διατεθούν σε ευάλωτους

Στο στάδιο της ανακαίνισης των 30 ακινήτων, δημοτικών και δημοσίων, εισέρχεται το πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση…

Ενδιαφέρουν 04 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό για ΑΠΕ

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ,…