Άρθρο Localit 10 Δεκεμβρίου, 2014

Αίτημα Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας- Θράκης να κηρυχθούν χωριά του Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Έβρος ποταμόςΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθούν – ίσως και εντός της ημέρας – οι Δημοτικές Ενότητες Βύσσας, Κυπρίνου, Ορεστιάδος, Τριγώνου, Διδυμοτείχου, Μεταξάδων, Ορφέα, Σουφλίου, Τυχερού και Φερών στο νομό ΄Εβρου, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης στο αρμόδιο υπουργείο.

Το αίτημα διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν πλημμυρίσει περίπου 80.000 στρέμματα από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις, τόσο στον ποταμό ‘Εβρο, όσο και στον Ερυθροπόταμο.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση όλων των προσπαθειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας για το ενδεχόμενο της περαιτέρω αύξησης της στάθμης των υδάτων του Έβρου, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει κατοικημένες περιοχές.
Σημειώνεται, ότι, σε όλο το μήκος του ποταμού, η στάθμη ξεπερνά τα έξι μέτρα – για έκτη συνεχόμενη μέρα – από τα νερά που έχουν εισρεύσει από τους ποταμούς Άρδα, Ερυθροπόταμο, Τούντζα και Εργίνη. Επίσης, χθες το βράδυ “υπήρξε ρηματική διακοίνωση της βουλγαρικής πλευράς προς την ελληνική πρεσβεία της Σόφιας, (η οποία τη μεταβίβασε στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ), σύμφωνα με την οποία αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτων να εισέλθουν τις επόμενες ώρες στον ποταμό Άρδα από υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλκογκραντ”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

“Παραμένουν σε ετοιμότητα, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη” υπογράμμισε ο κ. Πέτροβιτς και πρόσθεσε ότι, η προσοχή όλων των υπηρεσιών εστιάζεται πλέον στο ότι “οι λεκάνες ελεγχόμενης εκτόνωσης, δηλαδή όλες οι “αποθήκες”, που μπορούσαμε να παροχετεύσουμε νερά έχουν γεμίσει”.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Πόρος

Στο μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύχθηκε  το νησί του Πόρου,  ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής.

Στο νησί βρίσκεται από χθες το πρωί κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας με επικεφαλής των Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Νήσων Π. Χατζηπέτρο , ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ,προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα έγινε αίτημα στην ΥΑΣ για οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής και αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και έργα υποδομής.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 27 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της νησιωτικής πολιτικής από την ΚΕΔΕ – Εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου στο συνέδριο για τα 40 χρόνια ΕΕΤΑΑ

Με τεκμηριωμένες υπέρ της ουσιαστικής ενίσχυσης της νησιωτικότητας προτάσεις, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 26 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καμία Υποχώρηση στην Αυτοδιοικητική Αρμοδιότητα των ΥΔΟΜ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Πρόεδρος της…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 25 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καίρια θεσμικά και ασφαλιστικά αιτήματα αιρετών στο επίκεντρο της συνάντησης της ΚΕΔΕ με την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως

Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Νίκη Κεραμέως, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της…