Συμπληρωματικές φυτεύσεις με θάμνους και πόες πραγματοποιήθηκαν από τους γεωπόνους του Τμήματος Πρασίνου, στα φυτεμένα δώματα τριών νηπιαγωγείων του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Οι φυτεύσεις που έγιναν είναι εκτατικού τύπου (ελαφριά φύτευση) και ενδείκνυνται για σχολεία, καθώς δεν συμβάλλουν στην στατική καταπόνηση του κτιρίου, όπως σημειώνει ο Δήμος.
Παράλληλα, εξηγεί ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων είναι πολλά και αφορούν τόσο στα κτίρια και τους κατοίκους όσο και στο περιβάλλον:
Ενεργειακά Οφέλη
Το φυτεμένο δώμα είναι και ένα φυσικό μέσο θερμομόνωσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας ενός κλιματιστικού σε κτίριο με φύτευση στην οροφή μπορεί να φτάσει μέχρι και 25% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει και 50%.
Περιβαλλοντικά Οφέλη
Το φυτεμένο δώμα συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη και κάνει το μικροκλίμα της γειτονιάς πιο υγιεινό, καθώς στη φυλλική επιφάνεια των φυτών κατακρατούνται σωματίδια σκόνης και άλλων ρυπογόνων στοιχείων. Απορροφά, αντί να αντανακλά το θόρυβο και την ηλιακή ακτινοβολία, αμβλύνοντας το φαινόμενο τους λεγόμενης «αστικής νησίδας θερμότητας». Επιπλέον, μέσω της φωτοσύνθεσης, τα φυτά στην ταράτσα μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα, από τα αυτοκίνητα ή τις βιομηχανίες και να παράγουν οξυγόνο.
Τεχνοοικονομικά Οφέλη
Οι σωστά κατασκευασμένοι ταρατσόκηποι μπορούν να κρατήσουν το βρόχινο νερό σε μεγάλο ποσοστό και να εμποδίσουν φαινόμενα πλημμυρών στην περιοχή, από ραγδαίες καταιγίδες.
Αισθητικά και Λειτουργικά Οφέλη
Η δημιουργία φυτεμένων δωμάτων στα κτίρια και η μετατροπή ενός ‘’νεκρού’’ χώρου όπως η ταράτσα σε χώρο ζωής, συντελεί στην άνοδο της αξίας τους, λόγω αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης.