Άρθρο Localit 17 Νοεμβρίου, 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ Χρ. Μπαΐλης, δήμαρχος Πρέβεζας: Η απλή αναλογική ήταν ένα πολύ παλιό αίτημα της Τ.Α και θέλω να πιστεύω ότι παραμένει και σήμερα

Το φετινό συνέδριό της ΚΕΔΕ βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Με βάση αυτή την πρόκληση, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο οδικός χάρτης που πρέπει να χαράξει το συνέδριο και εν γένει η Αυτοδιοίκηση;

To φετινό συνέδριο της ΚΕΔΕ καλείται να  πάρει αποφάσεις που σίγουρα θα επηρεάσουν το παρόν  και το μέλλον  της Τ.Α καθώς σ’ αυτό προωθείται μια ξεχωριστή, ουσιαστική και βαθιά μεταρρύθμιση.

Σίγουρα μια τέτοια αλλαγή προϋποθέτει έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας. Στόχος της όποιας μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης και σχέσης μεταξύ ενός επιτελικού κράτους και μιας ισχυρής αυτόνομης Τ.Α. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων θα πρέπει να  είναι η βάση  του διαλόγου , για κάθε νέα μεταρρύθμιση.Θα πρέπει να έχει βασικό στόχο την  τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα την κοινωνική συνοχή.

 

Κομβικό σημείο για το μέλλον και το νέο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η δρομολογούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει. Ποιες αλλαγές θεωρείτε καθοριστικές, ούτως ώστε να μπορούν οι δήμοι να αποφασίζουν για το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, για βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

 Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της πρωτόγνωρης κρίσης, οι Δήμοι έδωσαν με υπευθυνότητα τον δικό τους αγώνα και κράτησαν όρθιες  τις τοπικές  κοινωνίες , αναδεικνύοντας και το  ανθρώπινο πρόσωπο των  Δήμων. Τέλος  δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς τοπική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει και εθνική ανάπτυξη. Θα πρέπει λοιπόν η Τ.Α.  να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο θεσμικά και οικονομικά. Δεν εννοείται μεταρρύθμιση χωρίς αυτή να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μία από τις αλλαγές του Καλλικράτη, αφορά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αντιθέτως η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι πρώτα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το κράτος και μετά να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού συστήματος. Ποια είναι η δική σας θέση;

Διαχρονικά η Τ.Α ήταν και  είναι  ο χώρος για την προώθηση δημιουργικού διαλόγου. Χώρος σύνθεσης διαφορετικών θέσεων και απόψεων. Χώρος  συνεργασίας και συναινέσεων.

Γι΄ αυτό πιστεύω, σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο, λόγω και της υφιστάμενης  “σφιχτής” δημοσιονομικής  πολιτικής, προέχει ένας ουσιαστικός διάλογος για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση  που αφορά  το υπάρχον  θεσμικό και χωροταξικό πλαίσιο.

Όσον αφορά την αλλαγή του  εκλογικού  συστήματος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής , είναι πράγματι μια βαθιά και ουσιαστική αλλαγή.

Και θα   ήθελα να τονίσω  ήταν ένα πολύ παλιό αίτημα της Τ.Α και θέλω να πιστεύω ότι παραμένει και σήμερα.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι σήμερα , η κοινωνία μας και φυσικά η Τ.Α πλήττονται από την πρωτόγνωρη κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το σύνολο των  τοπικών  κοινωνιών και των Δήμων.

Θέλω ειλικρινά να θέσω ένα ερώτημα, είμαστε  έτοιμοι σαν  τοπική κοινωνία  να υλοποιήσουμε άμεσα τα εκλογικά αποτελέσματα της απλής αναλογικής;

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό θα φανεί ύστερα από έναν έντιμο, ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο με  μπροστάρη την τοπική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει  να  τεθούν   και δικλείδες ασφαλείας για την ομαλή και σωστή λειτουργία των Δήμων.

 

Ένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλει η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι να της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα, και τον επαναπατρισμό των νέων που «έδιωξε» η κρίση. Με ποιον τρόπο και ποια εργαλεία θεωρείτε ότι μπορούν να στηριχθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των δήμων σήμερα;

Η τοπική ανάπτυξη αποτελεί την βάση για μια ουσιαστική  εθνική ανάπτυξη.

-Αυτό προ υποθέτει πρώτα την ύπαρξη μεγάλων και βασικών έργων υποδομής που θα συμβάλλουν σε μια τέτοια ανάπτυξη.

-Σταθερό φορολογικό σύστημα , μείωση της πολυνομίας καθώς και μείωση της μεγάλης πληγής της γραφειοκρατίας.

Συγχρόνως απαιτούνται νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης με  σκοπό τον επαναπατρισμό των Νέων μας, την μεγαλύτερη και καλύτερη δύναμη της χώρας.

Εμείς στηρίζουμε κάθε τέτοια επένδυση , με βασική  προϋπόθεση  σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

-Σ’ αυτή την προσπάθεια θα πρέπει σαν Τ.Α να δημιουργήσουμε ένα  Νέο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα  που  θα χρηματοδοτείται είτε από το ΕΣΠΑ  είτε από ένα νέο “¨Θησέα”.

Ένα πρόγραμμα που θα δώσει   ανάσες  στις τοπικές κοινωνίες.

Ιδιαίτερα στην απασχόληση  και στις τοπικές αγορές.

Με σκοπό μια δίκαια χωρική  περιφερειακή ανάπτυξη.

Ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα   εξόδου από την σημερινή υφεσιακή κατάσταση , δίνοντας και πάλι ελπίδα και αισιοδοξία για μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Αξιοποιώντας κάθε Δήμος τα δικά του ξεχωριστά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Απαλλαγμένη από παθογένειες του παρελθόντος και τοπικιστικές νοοτροπίες, προτάσσοντας και διεκδικώντας μια δίκαιη και ισόρροπη χωρικά περιφερειακά ανάπτυξη.

 

Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην  οκταετία της κρίσης υπέστη πρωτοφανείς περικοπές των εσόδων της, ενώ και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει περαιτέρω μειώσεις . Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι άμεσες οικονομικές διεκδικήσεις των δήμων;

Η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη οικονομική ασφυξία στην Τ.Α.

Οι δραματικές περικοπές ΚΑΠ-ΣΑΤΑ, “Θησέας” κλπ έχουν οδηγήσει τους Δήμους σε ένα αδιέξοδο που όλοι μας  βλέπουμε και  βιώνουμε.

Σήμερα η ΤΑ θα πρέπει να διεκδικήσει:

  • Την αποκατάσταση των χαμένων πόρων ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ.
  • Την απόδοση  των παρακρατηθέντων από το 2009 μέχρι σήμερα.
  • Την απόδοση τουλάχιστον του  8% από το Πράσινο Ταμείο
  • Την άμεση χρηματοδότηση της Τ.Α από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους για έργα υποδομής που σίγουρα θα συμβάλλουν  σε μια δίκαιη  και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Εξαλείφοντας συγχρόνως τις ήδη υπάρχουσες ενδοπεριφερειακές  και περιφερειακές ανισότητες στον αντίποδα οικονομίστικων, τοπικιστικών και υδροκέφαλων λογικών και πρακτικών.

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 04 Ιουλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ παρούσα στη συζήτηση για την Τοπική Δημοκρατία στην Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης (Monitoring Committee) του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 03 Ιουλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Παρέμβαση για τη Νησιωτικότητα από τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Καφαντάρη

Με τεκμηριωμένο λόγο, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Καφαντάρης, εκπροσώπησε…