Άρθρο Localit 16 Νοεμβρίου, 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ Αγνή Δουβίτσα, δήμαρχος Βισαλτίας: Για την αποδοτικότερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρειάζεται ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των δήμων

Το φετινό συνέδριό της ΚΕΔΕ βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Με βάση αυτή την πρόκληση, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο οδικός χάρτης που πρέπει να χαράξει το συνέδριο και εν γένει η Αυτοδιοίκηση;

Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, που θα βοηθήσει στην αποδοτικότερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε θα πρέπει πρωτίστως να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Δήμων. Αυτό δε συνεπάγεται αναγκαστικά αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσω άλλων αλλαγών, όπως τη μεταβίβαση στους Δήμους της αρμοδιότητας να αποφασίζουν για το πώς θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη μετακίνηση του προσωπικού τους ή την πληρέστερη στελέχωση τους μέσω νέων προσλήψεων.

Κομβικό σημείο για το μέλλον και το νέο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η δρομολογούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει. Ποιες αλλαγές θεωρείτε καθοριστικές, ούτως ώστε να μπορούν οι δήμοι να αποφασίζουν για το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, για βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι Δήμοι να διαχειριστούν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της είναι να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να προσλαμβάνουν οι Δήμοι το προσωπικό τους, με βάση τις ανάγκες και τις οικονομικές τους δυνατότητες, πάντα με διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες.

Ακόμα, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύγχρονο σύστημα κινητικότητας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όπου θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων, ώστε να μην «ερημώνουν» υπηρεσίες περιφερειακών Δήμων.

Τέλος θα βοηθούσε σημαντικά ο περιορισμός του σημερινού μεγάλου αριθμού των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους και η αντικατάστασή τους από πιστοποιημένους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου.

 

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μία από τις αλλαγές του Καλλικράτη, αφορά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αντιθέτως η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι πρώτα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το κράτος και μετά να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού συστήματος. Ποια είναι η δική σας θέση;

Όπως πολύ σωστά αναφέρει η ΚΕΔΕ, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

 

Ένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλει η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι να της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα, και τον επαναπατρισμό των νέων που «έδιωξε» η κρίση. Με ποιον τρόπο και ποια εργαλεία θεωρείτε ότι μπορούν να στηριχθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των δήμων σήμερα;

Για να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, θα πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία να προσεγγίσει επενδύσεις, και να διεκδικήσει αποκέντρωση κεφαλαίων. Ένα από τα σύγχρονα εργαλεία, που επιβάλλεται να απλοποιηθεί και να γίνει πιο προσιτό στους μικρούς περιφερειακούς Δήμους, είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

 

Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην  οκταετία της κρίσης υπέστη πρωτοφανείς περικοπές των εσόδων της, ενώ και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει περαιτέρω μειώσεις . Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι άμεσες οικονομικές διεκδικήσεις των δήμων;

Αντιλαμβανόμενοι ότι οι σημερινές οικονομικές συγκυρίες δεν επιτρέπουν να μιλάμε για αποκατάσταση του ύψους των κρατικών ενισχύσεων, οι Δήμοι θα πρέπει να στοχεύσουν σε άλλες λύσεις όπως στην απόδοση ειδικού κονδυλίου, ύψους 2 δις ευρώ, από το ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση δημοτικών έργων και παρεμβάσεων.

Ακόμα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιούν τα ανταποδοτικά τέλη και για άλλους σκοπούς, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 05 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζωγράφου: Φέτος στο Κοινωνικό Φροντιστήριο θα λειτουργήσουν θερινά τμήματα προετοιμασίας για τη Γ΄Λυκείου

Οι εγγραφές για τα θερινά τμήματα προετοιμασίας Γ΄ Λυκείου  από 22 Μαΐου έως 24 Ιουνίου,…

Ενδιαφέρουν 05 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο δήμος Θήρας ζητά την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς

Την ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις ζητά ο δήμος Θήρας, αναγνωρίζοντας τις…

Ενδιαφέρουν 05 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λαύριο: Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά με καινοτόμο σχεδιασμό

Το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Λαυρίου προχωρά με ταχείς ρυθμούς, μετασχηματίζοντας…