Άρθρο Localit 31 Μαΐου, 2016

Σκιάθος: Πλωτά αγκυροβόλια για κρουαζιερόπλοια

σκιάθος“Εξυπνες” και πρωτοποριακές λύσεις, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού, προωθούνται από τον Δήμο Σκιάθου, με στόχο και την προσέλκυση υψηλού οικονομικού επιπέδου τουριστών, μέσω του τουρισμού κρουαζιέρας.

Στο νησί του Παπαδιαμάντη, η συμφόρηση στο λιμάνι, την περίοδο της τουριστικής αιχμής, δυσχεραίνει ακόμη και την προσέγγιση των επιβατικών πλοίων της ακτοπλοΐας, ενώ τα έργα αποκατάστασης συνεχίζονται μετά τις ζημιές από τις κακοκαιρίες που έπληξαν το νησί.

Στη Σκιάθο προωθείται ήδη, μετά και την παρουσίαση της σχετικής μελέτης από τον Νίκο Τράκο, η κατασκευή των πλωτών αγκυροβολίων για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίζουν το νησί.

Τα “ναύδετα”, όπως ονομάζονται, αποτελούν την οικονομικότερη και πλέον οικολογική λύση, για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης προβλητών υποδοχής και πρόσδεσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο κεντρικό λιμάνι της Σκιάθου.

Στα πλωτά αγκυροβόλια θα μπορούν να “δέσουν” ταυτόχρονα, μέχρι και 4 μεγάλα κρουαζιερόπλοια που θα μεταφέρουν χιλιάδες τουρίστες. Σε μέγιστη δυναμική θα μπορούν να αποβιβάζονται μέχρι 3.000 τουρίστες, υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Η κατασκευή των “ναύδετων”, σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνει στα δυτικά του κεντρικού λιμανιού, στα ανοιχτά της Μεγάλης ‘Αμμου και στη νοητή ευθεία από τον διεθνή αερολιμένα της Σκιάθου.

Πρόκειται για μια λύση όχι ανάγκης, αλλά σύγχρονη, οικονομική και πρωτοποριακή, αφού δεν θα επιβαρύνει και δεν θα αλλοιώσει το περιβάλλον και το φυσικό κάλος της Σκιάθου.

Η καινοτομία της προτεινόμενης λύσης βρίσκεται στο ρομβοειδές σχήμα των αγκυροβολίων. Σε κάθε πλευρά του ρόμβου, που σχηματίζουν τα 4 κάθετα, μπορούν να δένουν ταυτόχρονα 4 κρουαζιερόπλοια για διάφορους προορισμούς.

Το έργο που μελετήθηκε από τον μηχανικό Νίκο Τράκο και την εταιρία “Δαίδαλος”, προωθείται από τον Δήμο της Σκιάθου με άμεση χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω των ΕΣΠΑ και όπως είπε ο δήμαρχος Δημήτρης Πρεβεζάνος, τα πλωτά αγκυροβόλια του νησιού θα αποτελέσουν υπερσύχρονη λύση και κυρίως οικονομική, που προβλέπεται να εκτινάξει τον ποιοτικό τουρισμό της κρουαζιέρας στα ύψη, με μεγάλα οφέλη για την οικονομία του νησιού.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 28 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έκτακτη επιθεώρηση του Αρείου Πάγου στη Χαλκιδική για πιθανό κύκλωμα σε πολεοδομικές υπηρεσίες δήμων

Στη Θεσσαλονίκη έχει μεταβεί η επικεφαλής της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ασημίνα…

Ρεπορτάζ 28 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Ανησυχία για τις ρηγματώσεις στις Βούτες – Ακατάλληλα τέσσερα σπίτια, εκκενώνουν οι κάτοικοι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να  κηρυχθούν σήμερα οι Βούτες Νέα αυτοψία στις Βούτες και…

Με μια ματιά 28 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ημερίδα με θέμα “Καινοτομία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική”

Ημερίδα με θέμα “Καινοτομία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική” με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας…