Άρθρο Localit 27 Ιουνίου, 2015

«Πράσινη Στέγη» στο Δήμο Χερσονήσου

πράσινη στέγη«Πράσινη στέγη», με μετρήσιμη ενεργειακή απόδοση, δημιουργήθηκε στην οροφή του δημοτικού καταστήματος στις Γούρνες Χερσονήσου.

Η «πράσινη στέγη» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος E2STORMED «Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης στον κύκλο του νερού μέσω χρήσης καινοτόμων πρακτικών στη διαχείριση των Όμβριων Υδάτων σε έξυπνες μεσογειακές πόλεις», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Χερσονήσου και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κύκλο του αστικού νερού και σε κτήρια, με την προώθηση της χρήσης καινοτόμων λύσεων για τα όμβρια ύδατα, όπως είναι  τα «Αειφόρα Συστήματα Διαχείρισης Όμβριων Υδάτων» (Sustainable Drainage Systems – S.U.Ds).

Τα «Αειφόρα Συστήματα Διαχείρισης Όμβριων Υδάτων» είναι μια προσέγγιση οικονομικά βιώσιμη και με διάρκεια, για τις ανάγκες των υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Το πρόγραμμα αναλύει τις επιπτώσεις αυτών των συστημάτων στην αστική ενεργειακή απόδοση.

Η συγκεκριμένη πράσινη στέγη στο Δημαρχείο Χερσονήσου, καλύπτει μια επιφάνεια 30 τ.μ. και έχει σχεδιαστεί ως μια πιλοτική εφαρμογή ώστε να παρουσιασθούν τα οφέλη από την εφαρμογή των SUDs.

Ο σχεδιασμός έχει βασιστεί στην επιτυχημένη πρακτική της «πράσινης στέγης» στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα  (Ελλάδα), και χρησιμοποιεί μια πρωτότυπη τεχνική σχεδιασμένη για μεσογειακές και, ειδικότερα, ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες απαιτούν μια ελαφριά κατασκευή ακόμη και όταν αυτή βραχεί, λόγω της συχνής σεισμικής δραστηριότητας, η οποία ωστόσο θα μπορεί να κρατήσει το νερό και να διατηρήσει τη βλάστηση. Αυτή η τεχνική είναι ένα μείγμα από γεωμεμβράνες, χώμα και γεωπορώδη  μαξιλάρια, τα οποία αποτελούν τη βάση της πράσινης στέγης και πάνω στα οποία τα φυτά, ενδημικά αρωματικά είδη, έχουν φυτευτεί. Η πράσινη στέγη αποτελεί ένα αυτοδιαχειριζόμενο σύστημα, και αναμένεται να επιδείξει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Επιπλέον, η «πράσινη στέγη» θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο επίδειξης καλής πρακτικής  και θα υποστηρίξει τη διάχυση της προσπάθειας για αστική ενεργειακή απόδοση, αλλά και θα συμβάλλει στη δημόσια εκπαίδευση – ιδιαίτερα στα σχολεία – του Δήμου Χερσονήσου.

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 27 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της νησιωτικής πολιτικής από την ΚΕΔΕ – Εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου στο συνέδριο για τα 40 χρόνια ΕΕΤΑΑ

Με τεκμηριωμένες υπέρ της ουσιαστικής ενίσχυσης της νησιωτικότητας προτάσεις, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 26 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καμία Υποχώρηση στην Αυτοδιοικητική Αρμοδιότητα των ΥΔΟΜ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Πρόεδρος της…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 25 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καίρια θεσμικά και ασφαλιστικά αιτήματα αιρετών στο επίκεντρο της συνάντησης της ΚΕΔΕ με την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως

Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Νίκη Κεραμέως, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της…