Η 2η Παγκρήτια Καντάδα και το 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ χορού θα πραγματοποιηθούν στα Ανώγεια στις 10 Αυγούστου. Στη συνάντηση αναμένεται να δώσουν το παρόν 3 γενιές χορευτών ηλικίας από 5 έως 99 χρονών! Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της μεγάλης περσινής εκδήλωσης η οποία χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Κρήτης και της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών το 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ χορού και καντάδας θα υπογραμμίσει το μήνυμα ότι μονοιασμένη η Κρήτη προχωράει μπροστά, με τη μια γενιά να παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη συνεχίζοντας τον περήφανο δρόμο των Μινωιτών και των Κουρητών. Τον Αύγουστο, στα γραφικά σοκάκια των Ανωγείων, θα συναντηθούν τα κοπέλια της Κρήτης με τη γενιά που μόχθησε, πάλεψε, αγωνίστηκε για να έρθουν καλύτερες μέρες, τις οποίες και πάλι προσδοκούμε
Στο φετινό 2ο Φεστιβάλ Κρητικού Χορού και Τραγουδιού, πρωταγωνιστές θα είναι τα δεκάδες κρητικόπουλα, από κάθε γωνιά της Κρήτης, από κάθε γωνιά του πλανήτη όπου ζουν Κρητικοί.
Ντυμένα με τις περήφανες παραδοσιακές φορεσιές θα διασχίσουν τα Ανώγεια από την μια άκρη ως την άλλη χορεύοντας και τραγουδώντας μαντινάδες, ριζίτικα και σκοπούς της ακριβής κρητικής παράδοσης.
Μέσα από τα στενά που γέννησαν τόσους και τόσους γνωστούς λυράρηδες, σπουδαίους καλλιτέχνες, μεγάλους τραγουδιστές, ξεχωριστούς μαντιναδολόγους, μοναδικούς λαϊκούς ζωγράφους και ανθρώπους των γραμμάτων και της πολιτικής θα καταλήξουν στο Περαχώρι (ακολουθώντας τη διαδρομή γήπεδο – Μεσοχωριό- Παιδικός Σταθμός – Τσουρολιό – Περαχώρι) την γειτονιά του Ψαρονίκου, στον οποίον και θα είναι αφιερωμένη η καντάδα.
Στη συνέχεια η καντάδα θα ανηφορίσει προς Κατσαμπά και Δεσά ,περνώντας μέσα από γραφικά και όμορφα σοκάκια των Ανωγείων, φτάνοντας στη Κεντρική Πλατεία ‘Αρμί’ όπου θα είναι στημένη μουσική εξέδρα, με τους λυράρηδες και τους λαγουτιέρηδες να δίνουν τον τόνο για το γλέντι που θα στηθεί με πεντοζάλη, μαλεβιζιώτη, χανιώτικο συρτό, σούστα και πυρρίχιο ανωγειανό πηδηχτό από μικρούς και μεγάλους χορευτές, ξυπνώντας παράλληλα μνήμες στη θρυλική πλατεία του ‘Πολιτισμου’.
Η συνέχεια του 2ου Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας, με πολλές εκπλήξεις θα δοθεί στο Εθνικό Στάδιο Ανωγείων.
Το πρόγραμμα
■ Το πρόγραμμα θα ανοίξει με την μεγαλειώδη παρέλαση όλων των συγκροτημάτων
■ Θα συνεχίσουμε με τον Πυρρίχιο Ανωγειανό Πηδηχτό.
Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν διαδεδομένοι χοροί της Κρήτης και από τις τρεις (3) γενιές χορευτών, δημιουργώντας το κάθε συγκρότημα έναν ξεχωριστό κύκλο μέσα στο χώρο του γηπέδου.
Τον χορευτικό, αυτό, κύκλο θα κλείσει με το αντάμωμα όλων των γενεών, σε έναν ομόκεντρο κύκλο, χορεύοντας ένα χανιώτικο συρτό.