Άρθρο Localit 16 Φεβρουαρίου, 2014

Αλμυρός: Παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια μέσω «Εξοικονομώ ΙΙ»

eksikonomo Δύο ακόμη έργα για εξοικονόμηση ενέργειας του δήμου Αλμυρού εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ II» και αφορούν σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και προσθήκης βιοκλιματικών χαρακτηριστικών σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια προϋπολογισμού 200.000 €.

Ήδη έχουν εγκριθεί οι δύο προμελέτες, η μια για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και προσθήκης βιοκλιματικών χαρακτηριστικών σε υφιστάμενο δημοτικό κτίριο Αγ. Θεοδώρων- Δημοτικής Ενότητας Πτελεού, δήμου Αλμυρού και επιπλέον μια για το πρώην δημοτικό κατάστημα Πτελεού.

Οι δύο  προμελέτες για τα υφιστάμενα δημοτικά κτίρια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  1. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους με την προσθήκη θερμομόνωσης, την αντικατάσταση παλαιών παραθύρων, κουφωμάτων και υαλοπινάκων, τη χρήση ειδικών επιχρισμάτων)
  2. Ενεργειακή αναβάθμιση Η/Μ εγκαταστάσεων με υβριδικό αερισμό με ανεμιστήρες οροφής. Συγκεκριμένα προβλέπεται υβριδικός αερισμός με ανεμιστήρες οροφής με δυνατότητα τηλεχειρισμού ηλεκτρικής ισχύος 100W. Για το πρώην δημοτικό κατάστημα Πτελεού θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος ψύξης/θέρμανσης. Για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου, προτείνεται η ανάπτυξη κεντρικού συστήματος ψύξης/θέρμανσης με χρήση Αερόψυκτης Αντλίας Θερμότητας και τοπικών εσωτερικών μονάδων Ανεμιστήρα/Στοιχείου. Το επιλεγόμενο σύστημα αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και σε μείωση των τοπικά παραγόμενων αέριων ρύπων που προκαλούνται από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Για το δημοτικό κτίριο των Αγ. Θεοδώρων προτείνεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη συστήματος εκμετάλλευσης της υπεδαφικής – κανονικής γεωθερμικής ενέργειας μέσω γεωθερμικού συστήματος κλειστού κυκλώματος κατακόρυφων γεωθερμικών εναλλακτών. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η εξολοκλήρου κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου.

  1. Αναβάθμιση του συστήματος φυσικού/τεχνητού φωτισμού
  2. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης με συστήματα μετρήσεων, παρακολούθησης, καταγραφής, επεξεργασίας και προβολής.

Με τις νέες εντάξεις έργων αλλά  και με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ I, το οποίο δημοπρατήθηκε, για βιοκλιματικές παρεμβάσεις στο δημαρχιακό μέγαρο Αλμυρού, στο ενιαίο λύκειο, στο 1ο γυμνάσιο και στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (δυτικά του 2ου δημοτικού σχολείου) προϋπολογισμού 800.000€, δημιουργούνται οι πλέον κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.

 

Όπως δήλωσε ο  δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος, ο κύριος στόχος των προτεινόμενων προς ένταξη προτάσεων είναι διττός, αφενός να καταστεί η τοπική μας κοινωνία ένα κύτταρο βιώσιμης ανάπτυξης και αφετέρου να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας , ώστε να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή μας και να τονωθεί η τοπική μας οικονομία. Ως προς αυτή την κατεύθυνση η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αλμυρού δουλεύουν καθημερινά και συστηματικά.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 27 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της νησιωτικής πολιτικής από την ΚΕΔΕ – Εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου στο συνέδριο για τα 40 χρόνια ΕΕΤΑΑ

Με τεκμηριωμένες υπέρ της ουσιαστικής ενίσχυσης της νησιωτικότητας προτάσεις, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 26 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καμία Υποχώρηση στην Αυτοδιοικητική Αρμοδιότητα των ΥΔΟΜ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Πρόεδρος της…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 25 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καίρια θεσμικά και ασφαλιστικά αιτήματα αιρετών στο επίκεντρο της συνάντησης της ΚΕΔΕ με την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως

Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Νίκη Κεραμέως, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της…