Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δάφνης–Υμηττού πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο συναισθηματικής αγωγής για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης, την Παρασκευή 3 Απριλίου, με στόχο την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της διαχείρισης συναισθημάτων.
Το εργαστήριο συντόνισαν η κοινωνική λειτουργός Θεοδοσία Λιάπη και η ψυχολόγος Σοφία Μακροδημήτρη. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες ανέδειξαν ζητήματα όπως η αναγνώριση συναισθημάτων, η έκφραση του θυμού και η διαχείριση συγκρούσεων.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Μέσα από την «Κατασκευή του χαλιού των συναισθημάτων» αναγνώρισαν και αποδέχτηκαν τόσο ευχάριστα όσο και δυσάρεστα συναισθήματα. Στη συνέχεια, στη δραστηριότητα «Εκφράζοντας τα αρνητικά συναισθήματα και το θυμό μας» διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν και εκφράζουν τον θυμό τους, προτείνοντας πιο υγιείς τρόπους διαχείρισής του.
Εργαζόμενοι σε ομάδες, επεξεργάστηκαν εικόνες με σκηνές σύγκρουσης, αναγνώρισαν τα συναισθήματα που προκύπτουν και συζήτησαν τις αντιδράσεις και τις συνέπειές τους στη συμπεριφορά. Η δράση ολοκληρώθηκε με τη δραστηριότητα «Λέξεις που πληγώνουν», κατά την οποία οι μαθητές μοιράστηκαν φράσεις που τους ενοχλούν και, μέσα από δημιουργική διαδικασία, ανέδειξαν θετικά στοιχεία του εαυτού τους.
Μέσα από το εργαστήριο αναδείχθηκε η σημασία της συναισθηματικής αγωγής, καθώς ενισχύει δεξιότητες που συμβάλλουν στην ομαλή συνύπαρξη, την αποτελεσματική επικοινωνία και τη συνολική συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ.