Άρθρο Localit 10 Μαρτίου, 2026

78 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου – Το μήνυμα του Δημάρχου Νισύρου

Χρ. Κορωναίος: «Η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου σύμβολο ελευθερίας και αγώνα»

Μήνυμα για την 78η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (7 Μαρτίου 1948) απηύθυνε ο Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, τιμώντας την ιστορική ημέρα που σηματοδότησε την ένωση των νησιών με τον εθνικό κορμό.

Όπως επισημαίνει στο μήνυμά του, η επέτειος αποτελεί σύμβολο αγώνα, ελευθερίας και ιστορικής μνήμης για τους Δωδεκανήσιους, οι οποίοι διατήρησαν ζωντανή την ελληνική τους ταυτότητα μέσα από μακρές περιόδους κατοχής.

«Θυμόμαστε όλοι εκείνους που δεν λύγισαν. Τους αγωνιστές που πήραν τα βουνά, τις μανάδες που μάθαιναν στα παιδιά τους τα ελληνικά γράμματα και τις παραδόσεις μας. Και θυμόμαστε τους 67 Νισύριους εθελοντές που, ενώ τα νησιά μας ήταν ακόμα σκλαβωμένα, ξεκίνησαν  από την Αθήνα και πολέμησαν ηρωικά στα βουνά της Αλβανίας το 1940. Δεν είχαν πατρίδα ελεύθερη ακόμα, μα είχαν πατρίδα στην καρδιά τους. Και αγωνίστηκαν, ματώσανε, θυσιάστηκαν για αυτήν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Νισύρου.

Η 7η Μαρτίου 1948 αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή για τα νησιά της Δωδεκανήσου, όταν η ελληνική σημαία υψώθηκε και επίσημα στα νησιά, σηματοδοτώντας το τέλος μιας μακράς περιόδου αγώνων και προσδοκιών.

Παράλληλα, ο κ. Κορωναίος υπογραμμίζει ότι η επέτειος υπενθυμίζει τη σημασία της ελευθερίας και της ενότητας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο διεθνών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τιμούμε σήμερα τους νεκρούς μας και τους αγωνιστές μας, κρατώντας ζωντανή την κληρονομιά τους. Αγαπώντας την Ελλάδα, στηρίζοντας τον τόπο μας και μένοντας ενωμένοι».

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Δήμαρχος Νισύρου τονίζει ότι το ακριτικό νησί συνεχίζει να αποτελεί ένα ζωντανό σύμβολο ελληνισμού και ιστορικής μνήμης στη Μεσόγειο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 05 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Δράμας: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος υγείας για γυναίκες

«Η πρόληψη αποτελεί βασικό πυλώνα δημόσιας υγείας και επένδυση στην ποιότητα ζωής» Ο Δήμος Δράμας,…

Ενδιαφέρουν 04 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαμιέων: «Καμία γυναίκα μόνη»

Ενημερωτική δράση για τα δικαιώματα των γυναικών με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών Ο Ξενώνας…

Ενδιαφέρουν 25 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Εκδήλωση για την εξέλιξη του «Βρώσιμου Δάσους»

Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών προχωρά στην ανάδειξη του «Βρώσιμου Δάσους» της Νεάπολης μέσα από ειδική εκδήλωση…