Άρθρο Localit 16 Ιουνίου, 2025

Στη Δράμα το Συμπόσιο Γλυπτικής Μαρμάρου

Μέσα σε ένα σκηνικό που παντρεύει τη φυσική ομορφιά της μακεδονικής γης με την καλλιτεχνική δημιουργία, ξεκίνησε στη Δράμα το Συμπόσιο Γλυπτικής Μαρμάρου. Ο θεσμός, που έχει μια ιστορία είκοσι ετών, αλλά στην πορεία ατόνησε, φέτος φιλοδοξεί να μετατρέψει την πόλη σ’ ένα υπαίθριο εργαστήρι τέχνης και πολιτισμού.

Οι καλλιτέχνες ξεκίνησαν ήδη να δουλεύουν πάνω στα ογκώδη κομμάτια μαρμάρου, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ανοιχτό για το κοινό. Ο ήχος από το σμίλευμα συνοδεύει τη δημιουργική διαδικασία, προσκαλώντας τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν από κοντά την πορεία της καλλιτεχνικής διαμόρφωσης του μαρμάρινου όγκου από την πρώτη χάραξη μέχρι την τελική μορφή.

Οι γλύπτες που συμμετέχουν στο φετινό συμπόσιο είναι οι: Φίλιππος Καλαμάρας (Επίκουρος Καθηγητής στο Τ.Ε.Ε.Τ. Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Γιώργος Κικώτης, Αναστάσιος Λεόνογλου και Λεωνίδας Νικολαΐδης. Σε ρόλο βοηθών συμμετέχουν οι φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τριανταφυλλιά Τζάρα και Ναταλία Μαυρίδου.

Ο κάθε καλλιτέχνης προσεγγίζει το μάρμαρο με τη δική του εικαστική ματιά, αφήνοντας το προσωπικό του αποτύπωμα, ενώ η μαρμαρογλυπτική, ως ζωντανή διαδικασία, γίνεται ορατή και προσβάσιμη, ενισχύοντας τη σχέση του κοινού με την τέχνη στον δημόσιο χώρο. Οι θεματικές ποικίλλουν -από αφηρημένες φόρμες μέχρι ανθρωπόμορφες απεικονίσεις, με κοινό παρονομαστή την έμπνευση από το μάρμαρο της περιοχής, ένα υλικό βαθιά συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με την υποστήριξη του δήμου Δράμας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης και τη χορηγία της εταιρείας Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα Γρανίτες. Να σημειωθεί πως το Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής υλοποιείται σε συνεργασία με το διεθνές συνέδριο Global Stone Congress 2025, το οποίο φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πραγματοποιείται από 16 έως 20 Ιουνίου στη Δράμα. Διοργανωτές είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ). Πρόκειται για μια κορυφαία διεθνή διοργάνωση για τα φυσικά πετρώματα, την έρευνα, την καινοτομία και τη βιώσιμη αξιοποίησή τους.

Τα πολλαπλά οφέλη των συμποσίων γλυπτικής για τη Δράμα

Μέσα από το Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής, με τίτλο: «Μάρμαρο & Τέχνη», αναδεικνύονται τα μάρμαρα της Δράμας, τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, ενώ παράλληλα αποτελούν στοιχείο της ταυτότητας της Δράμας, με μεγάλη συνεισφορά σε οικονομικό επίπεδο. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τον χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (14 έως τις 24 Ιουνίου) που θα διαρκέσει το συμπόσιο, να συζητά με τους καλλιτέχνες και να συμμετέχει σε παράλληλες δράσεις.

Με το συμπόσιο γλυπτικής, η Δράμα ενισχύει τη θέση της στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, αναδεικνύοντας τη μακρά σχέση της με την τέχνη και το μάρμαρο. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαδόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του, «στόχος είναι να γίνει η πόλη σημείο συνάντησης δημιουργών και φίλων της τέχνης, με έργα που θα μείνουν ως παρακαταθήκη στον δημόσιο χώρο».

Αξίζει να τονιστεί πως όλα τα προηγούμενα συμπόσια γλυπτικής μαρμάρου που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Δράμα, άφησαν στην πόλη ένα μεγάλο και σημαντικό απόθεμα μαρμάρινων γλυπτικών έργων, που κοσμούν το κέντρο της πόλης δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο θεματικό πάρκο.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχάλης Μουρβετίδης στάθηκε στο γεγονός της αναβίωσης των Συμποσίων Γλυπτικής λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μετά από είκοσι χρόνια αναβιώνει το συμπόσιο για το μάρμαρο στη Δράμα. Πρόκειται για ένα σπουδαίο προϊόν που έχει αναδείξει τη Δράμα διεθνώς και συμβάλλει σημαντικά σε οικονομικό επίπεδο».

Η Βίκυ Κωνσταντινίδου, ιστορικός τέχνης και εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ emphasis, η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση του συμποσίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει -μεταξύ άλλων: «Στόχος είναι οι Δραμινοί να αναβιώσουν τη μνήμη του μαρμάρου και του γλυπτού στο αστικό κέντρο. Οπότε, για δέκα ημέρες θα μπορεί ο κόσμος να επισκέπτεται τον χώρο για να δει τους τέσσερις καλλιτέχνες να δουλεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, να είναι διαθέσιμοι να μιλούν με τον κόσμο. Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη σμίλευση του έργου από τον όγκο μέχρι το τελικό γλυπτό. Είμαστε χαρούμενοι για αυτή την πρωτοβουλία, στην οποία πιστεύουμε πάρα πολύ. Το κλίμα είναι πολύ θετικό γιατί έχει δημιουργηθεί μια συνέργεια με την συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων αλλά και των επιχειρήσεων».

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 09 Ιουλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στο Επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Συζήτησης για την Υποδοχή Ασυνόδευτων Ανηλίκων

  Δημήτρης Καφαντάρης: “Οι Δήμοι χρειάζονται εργαλεία, στήριξη και ρόλο στη χάραξη πολιτικής” Με ενεργή…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 08 Ιουλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ την Πέμπτη, 10 Ιουλίου

Συνεδριάζει την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 και ώρα 11.00 το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στα γραφεία…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 07 Ιουλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ τιμά τη Δημητσάνα: Παρών ο Πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου στις εκδηλώσεις εθνικής και θρησκευτικής σημασίας

Με λαμπρότητα και ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκαν στη Δημητσάνα, έδρα του Δήμου Γορτυνίας, οι εκδηλώσεις…