Ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε ενεργά στην 6η συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου COPE (Coherent Place-Based Climate Action), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαΐου 2025 στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT IV.
Το έργο COPE αποτελεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων που στοχεύει στην προώθηση της ολοκληρωμένης, τοπικής και συμμετοχικής δράσης για την κλιματική προσαρμογή και ουδετερότητα. Στο δίκτυο συμμετέχουν πόλεις από επτά ευρωπαϊκές χώρες: Saint-Quentin (Γαλλία), La Coruña (Ισπανία), Bistrița (Ρουμανία), Pombal (Πορτογαλία), Κορυδαλλός και Καβάλα (Ελλάδα), Vilnius (Λιθουανία), υπό τον συντονισμό της Κοπεγχάγης (Δανία).
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πορεία προς την Κλιματική Ουδετερότητα, με ιδιαίτερη αναφορά στα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της πόλης του Βίλνιους στον τομέα της βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο των εργασιών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν γειτονιές της πόλης, όπως οι Antakalnis, Pilaitė και Žvėrynas, όπου υλοποιούνται αξιόλογες κοινοτικές πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος.
Μεταξύ των δράσεων που παρουσιάστηκαν ξεχώρισαν:
- Βιβλιοθήκες ανταλλαγής παιχνιδιών και βιβλίων από ανακυκλώσιμα υλικά
- Παιδικές χαρές κατασκευασμένες με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά
- Κοινοτικοί λαχανόκηποι για την καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών και βοτάνων
- Το καινοτόμο «Κοινωνικό Ψυγείο», όπου οι κάτοικοι μπορούν να τοποθετούν τρόφιμα προς διάθεση σε συμπολίτες που τα έχουν ανάγκη
Η συμμετοχή στην εν λόγω συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική για την αποστολή του Δήμου Καβάλας, η οποία εμπλουτίστηκε με καλές πρακτικές και εφαρμόσιμες ιδέες, χρήσιμες για την υλοποίηση δράσεων στη γειτονιά της Νεάπολης, η οποία αποτελεί την πιλοτική περιοχή εφαρμογής του έργου στην Καβάλα. Στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης, δύο εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΕΕ ΑΜ), των οποίων η συμβολή υπήρξε ουσιαστική.
Ο Δήμος Καβάλας αντιμετωπίζει το έργο COPE όχι απλώς ως μια ακόμη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, αλλά ως καταλύτη για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής συνείδησης. Μέσα από τη συνεχή συμμετοχή του, επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο πράσινης γειτονιάς στη Νεάπολη, περιοχή εφαρμογής του εν λόγω ευρωπαϊκού προγράμματος.