Άρθρο Localit 19 Μαΐου, 2025

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού – Ημέρα Εκδήλωσης Τιμής και Σεβασμού στον Προσφυγικό Ελληνισμό

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, δια του Προέδρου της Λάζαρου Κυρίζογλου και των Μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, τιμά σήμερα την μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ταυτόχρονα, θυμάται και τιμά τους γονείς και τους αδελφούς μας, οι οποίοι διωγμένοι από τον τόπο τους, αναζήτησαν στην κοινή πατρίδα, ζωή και προκοπή. «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». Με έναν στίχο μόνο, ο ανώνυμος ποιητής του δημοτικού τραγουδιού του Πόντου, μας υπενθυμίζει ότι ο προσφυγικός ελληνισμός προορίζεται να ζήσει και να μεγαλουργήσει.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας τιμά την Ημέρα, εργαζόμενη όλο τον χρόνο για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Με την Ειδική Επιτροπή για τον Προσφυγικό Ελληνισμό, που ανασυγκροτήθηκε και δραστηριοποιήθηκε με τον διακριτικό τίτλο «Αλησμόνητες Πατρίδες», η ΚΕΔΕ μελετά και σχεδιάζει δράσεις δικτύωσης όλων των Δήμων της Ελλάδας. Οι Δήμαρχοι των πόλεων με προσφυγικό στοιχείο, από κοινού με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς, πολύ σύντομα θα παρουσιάσουν το Δίκτυο των Μουσείων Προσφυγικού Ελληνισμού – μία κοινή και συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου, με την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών να δοθεί υπεραξία στο έργο του καθενός και να αποκτήσει η πρωτοβουλία όλων μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στη σημερινή κοινωνία.

Η ΚΕΔΕ, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου, εκδηλώσεις μνήμης και πολιτισμού, με αναφορά στις Αλησμόνητες Πατρίδες, επιθυμεί να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια όλων των Δήμων της Ελλάδας να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη, να την επεξεργαστούν δημιουργικά και να την επικοινωνήσουν στη νέα γενιά, καθιστώντας την πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες, στη σύγχρονή δυναμική εποχή μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 16 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμετετοχή του Λ. Κυρίζογλου, προέδρου της ΚΕΔΕ στο Συμπόσιο για τον Αριστοτέλη

Υπήρξε Μέγιστος Έλληνας Φιλόσοφος και Πανεπιστήμονας, Διδάσκαλος και Παιδαγωγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μαζί με το…

ΚΕΔΕ 08 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάγωμα του ΠΔ για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2. 000 κατοίκων και διάλογο για μια εφαρμόσιμη λύση ζητά ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που κοιτάζει πίσω, ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον»…

ΚΕΔΕ 28 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συντονισμένος βηματισμός ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ ενόψει του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου: Η κωδικοποίηση των ρυθμίσεων σε έναν σύγχρονο, ενιαίο Κώδικα αποτελεί ιστορικό βήμα για…