Αύξηση αποδοχών, μία επιπλέον ημέρα άδειας κα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των συνδικάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέας και του Γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.
Εργαζόμενοι και εργοδότες συμφώνησαν σε συλλογική σύμβαση εργασίας για τους περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ομοσπονδιακό και τοπικό δημόσιο τομέα.
Η νέα σύμβαση προβλέπει οι εργαζόμενοι θα λάβουν οριζόντια αύξηση 3% από την 1η Απριλίου, αλλά τουλάχιστον 110 ευρώ. Θα ακολουθήσει αύξηση 2,8% από την 1η Μαΐου 2026. Από το 2027 θα υπάρχει μια επιπλέον ημέρα διακοπών. Επιπλέον, ο 13ος μηνιαίος μισθός πρόκειται να αυξηθεί, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετατρέψουν μέρος του 13ου μηνιαίου μισθού τους σε έως και τρεις ημέρες ρεπό. Συμφωνήθηκαν επίσης υψηλότερα επιδόματα βάρδιας.
Η εκτελούσα χρέη ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) έκανε λόγο για μια συμφωνία που δημιουργεί μια δίκαιη ισορροπία σε μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και ότι οι συνθήκες εργασίας στο δημόσιο τομέα πιο ευέλικτες, σύγχρονες και ελκυστικές.
Ο επικεφαλής της Verdi Frank Werneke εξήγησε εκ μέρους της πλευράς των εργαζομένων ότι δεν ήταν εύκολο για το συνδικάτο να αποδεχθεί το αποτέλεσμα: “Είναι ένα δύσκολο αποτέλεσμα σε δύσκολους καιρούς”.
Καμία νέα απεργία τα επόμενα δύο χρόνια
Η νέα συλλογική σύμβαση αφορά περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο σε νευραλγικούς τομείς, ήτοι δημόσια διοίκηση, παιδικούς σταθμούς και καθαριότητα, τοπικές μεταφορές κ.α. Το φθινόπωρο θα διεξαχθούν χωριστές διαπραγματεύσεις για τους εργαζόμενους στα ομόσπονδα κρατίδια.
Το πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνει επίσης πιο ευέλικτους κανονισμούς όσον αφορά τις ώρες εργασίας και τα ρεπό.
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τα δημοτικά νοσοκομεία: Οι εργαζόμενοι μπορούν να αυξήσουν εθελοντικά και προσωρινά το ωράριό τους σε έως και 42 ώρες την εβδομάδα.
Ο δημόσιος τομέας χρειάζεται εργαζόμενους
Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης Δημοσίων Υπαλλήλων, Geyer, αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα έλλειμμα 570.000 εργαζομένων στο Δημόσιο. Επιπλέον, ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού θα συνταξιοδοτηθεί τα επόμενα δέκα χρόνια. «Προκειμένου, τόνισε, να καταστεί η δημόσια διοίκηση πιο ελκυστική, οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνονται σημαντικά”.