Άρθρο Localit 24 Φεβρουαρίου, 2025

ΥΠΕΝ: Διευκρινίσεις σχετικά με το Σαρακήνικο της Μήλου – “Το ΥΠΕΝ δεν έλαβε ποτέ από τον δήμο Μήλου τη διορθωμένη ΣΜΠΕ για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός”

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει διευκρινίσεις «προς αποκατάσταση της αλήθειας» σχετικά με δημοσιεύματα που «καταγράφουν, εκ νέου, δηλώσεις και απόψεις σχετικά με την απουσία προστατευτικού καθεστώτος για το Σαρακήνικο της Μήλου».
Ειδικότερα το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του διαψεύδει ότι αρνήθηκε την έγκριση του σχετικού πολεοδομικού σχεδιασμού ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης), της Μήλου, με το οποίο θα προστατεύονταν ουσιαστικά και η περιοχή του Σαρακήνικου, αλλά και όσες χρήζουν προστασίας στο νησί. Αναφέρει ότι την ευθύνη για την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ την έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία όμως δεν έχει παραλάβει το σχετικό ΣΧΟΟΑΠ από τον δήμο Μήλου και άρα δεν φέρει την ευθύνη ούτε αυτή, αλλά υπεύθυνος είναι ο δήμος Μήλου για την απουσία προστατευτικού καθεστώτος για το Σαρακήνικο.
«Δεν έχει αποσταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ΣΧΟΟΑΠ Μήλου και άλλωστε η έγκριση του εν λόγω ΣΧΟΟΑΠ αποτελεί αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Παρά ταύτα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθυνόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με το ερώτημα: αν έχει παραλάβει το σχετικό ΣΧΟΟΑΠ από τον Δήμο Μήλου, έλαβε αρνητική απάντηση» αναφέρει η ανακοίνωση.
Ωστόσο ο δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης ενημερώνοντας το ΔΣ της ΚΕΔΕ για το θέμα στις 12 Φεβρουαρίου ανέφερε ότι ο δήμος είχε πλήρη άγνοια για την εκδοθείσα οικοδομική άδεια για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου σε έκταση 2.974 τ.μ., στο Σαρακήνικο, καθώς η Πολεοδομία έδωσε μόνο όρους δόμησης, ενώ η άδεια εκδόθηκε από άλλες υπηρεσίες.
Επίσης σημείωσε ότι ο δήμος από το 2021 προχώρησε στην επικαιροποίηση της μελέτης ΣΧΟΑΑΠ, η οποία εγκρίθηκε από Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου και σύμφωνα με την οποία η παράκτια ζώνη στο Σαρακήνικο ορίστηκε ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας. Η επικαιροποιημένη μελέτη αποτυπώθηκε στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του δήμου μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, ωστόσο το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε και μετά το θέμα που προέκυψε, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι τώρα ξεκινάει για τη Μήλο η εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Το ΥΠΕΝ  στην ανακοίνωσή του επιμένει ότι “δεν έλαβε ποτέ από τον δήμο Μήλου τη διορθωμένη ΣΜΠΕ για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος πλέον εξελίσσεται μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στο πλαίσιο του προγράμματος ”Κωνσταντίνος Δοξιάδης”».
Ωστόσο, σημαντική παράμετρο για την προστασία της Μήλου αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος Μήλου, μέχρι σήμερα δεν έχει αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περιοχή με το περίγραμμα προστασίας για το Σαρακήνικο που φαίνεται ότι πρότεινε το ΣΧΟΟΑΠ».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ επισημαίνονται τα εξής:
«Καθώς δημοσιεύματα καταγράφουν, εκ νέου, δηλώσεις και απόψεις σχετικά με την απουσία προστατευτικού καθεστώτος για το Σαρακήνικο της Μήλου, επιρρίπτοντας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άρνηση έγκρισης του σχετικού πολεοδομικού σχεδιασμού ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης), με το οποίο θα προστατεύονταν ουσιαστικά και αυτή η περιοχή, αλλά και όσες χρήζουν προστασίας στο νησί, είναι απαραίτητο, προς αποκατάσταση της αλήθειας, να διευκρινιστούν τα εξής:
Δεν έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ΣΧΟΟΑΠ Μήλου και άλλωστε η έγκριση του εν λόγω ΣΧΟΟΑΠ αποτελεί αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Παρά ταύτα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθυνόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με το ερώτημα: αν έχει παραλάβει το σχετικό ΣΧΟΟΑΠ από τον Δήμο Μήλου, έλαβε αρνητική απάντηση.
Επειδή η Μήλος διαθέτει περιοχές Natura πάνω από 30% της συνολικής έκτασης του νησιού, βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΣΧΟΟΑΠ, γίνεται από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου. Όντως, την 1η.6.2023 υποβλήθηκε από τον Δήμο Μήλου στη ΔΙΠΑ η εν λόγω ΣΜΠΕ. Η Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού εξέτασε τον φάκελο της σχετικής ΣΜΠΕ, την έθεσε σε δημόσια διαβούλευση (7.7.2023) και κατόπιν γνωστοποίησε στον Δήμο Μήλου (23.1.2024) τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, που έκαναν λόγο για «ουσιώδεις παραλείψεις του σχεδιασμού αναφορικά με την προστασία αρχαιολογικών χώρων και της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας». Έκτοτε, ο Δήμος Μήλου δεν έκανε καμία περαιτέρω ενέργεια για την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί στην προθεσμία που όριζε το θεσμικό πλαίσιο, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2024.
Συμπερασματικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλαβε ποτέ από τον Δήμο Μήλου τη διορθωμένη ΣΜΠΕ για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος πλέον εξελίσσεται μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στο πλαίσιο του προγράμματος ”Κωνσταντίνος Δοξιάδης”».
Ωστόσο, σημαντική παράμετρο για την προστασία της Μήλου αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος Μήλου, μέχρι σήμερα δεν έχει αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περιοχή με το περίγραμμα προστασίας για το Σαρακήνικο που φαίνεται ότι πρότεινε το ΣΧΟΟΑΠ, δηλαδή το «πολύγωνο» με τις συντεταγμένες, γιατί όπως επικοινωνήθηκε στο Υπουργείο «αναμένουν το περίγραμμα από τον μελετητή που είχε εκπονήσει τη μελέτη».

Τονίζεται ότι όταν περιέλθει από τον Δήμο Μήλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το περίγραμμα (το πολύγωνο) με τις συντεταγμένες τότε θα εκδοθεί, άμεσα, Υπουργική Απόφαση αναστολής οικοδομικών αδειών.

Υπογραμμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας στο Σαρακήνικο της Μήλου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έλαβε άμεσες πρωτοβουλίες, με στόχο την προστασία του νησιού και αντίστοιχων περιοχών σε όλη την Επικράτεια. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε στις 7.2.2025, έγγραφο με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» και στις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, ζητώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να υποδείξουν τις περιοχές με ιδιαίτερα τοπία, στις οποίες πρέπει να υπάρξει προστασία μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, για να μην σημειωθούν και άλλα «Σαρακήνικα». Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί «περιορισμένη».

Τέλος, προς απάντηση δημοσιογραφικών ερωτημάτων αναφορικά με τη διαδικασία αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών σε όλη τη Σαντορίνη, σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και ότι την εβδομάδα που διανύουμε θα δημοσιευθεί με ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

Ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης, αποτίοντας φόρο τιμής προς τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη…

Ενδιαφέρουν 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Α. Αηδονά: «Καμία σκέψη για πώληση ή παραχώρηση της βίλας Αλλατίνη»

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση, σκέψη, πολιτική βούληση από την πλευρά της διοίκησης…

Ενδιαφέρουν 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ένταξη τριών σχολείων του δήμου Βύρωνα στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Την ένταξη τριών σχολείων στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» ανακοίνωσε ο δήμος Βύρωνα, αρχίζοντας από το…