Τον συντονισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών ανάδειξης των μοναδικών γεωτόπων, γεωλογικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς αποφάσισαν στην πρώτη τους συνάντηση οι εκπρόσωποι των Γεωπάρκων Μετεώρων – Πύλης, Βίκου – Αώου και Γρεβενών – Κοζάνης, που εκτείνονται στο βορειοδυτικό άξονα της Πίνδου και έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (GGN). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον δήμο Πύλης.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν κοινές δράσεις ανάδειξης των Γεωπάρκων, αλλά και κατανόησης από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών των ευκαιριών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξη τους στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO, καθώς επίσης η προοπτική της ενοποίησης των γεωδιαδρομών με στόχο την ενοποίηση του τουριστικού χώρου για τους επισκέπτες, η διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά και η προώθηση ενοποιημένων τουριστικών προτάσεων για την αναβάθμιση του γεωτουρισμού.
Στο καλωσόρισμα του ο Δήμαρχος Πύλης Κ. Μαράβας τόνισε ότι η ένταξη του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO δίνει ένα μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και των επιχειρήσεων να συνεργαστούν με το Δήμο στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή του Γεωπάρκου στο Παγκόσμιο Δίκτυο, ώστε να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής.
Από την πλευρά της η χωρική Αντιπεριφερειάρχης Τρικκαίων, Χρύσα Ντιντή τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή στήριξε και στηρίζει το Γεωπάρκο, σημειώνοντας μάλιστα ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η μελέτη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της περιοχής, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για καθοριστικές παρεμβάσεις και στην ανάδειξη του Γεωπάρκου.
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Μετεώρων Π. Μαγκούρα αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία ανάμεσα στους δήμους Μετεώρων και Πύλης, για την ανάδειξη και τη διατήρηση των σημαντικών γεωτόπων και της κληρονομιάς του Γεωπάρκου. Στη συνέχεια ακολούθησε τεχνική συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των τριών Γεωπάρκων, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο της ενοποίησης των γεωδιαδρομών και των μονοπατιών, αλλά και η διοργάνωση κοινής εκδήλωσης τον προσεχή Ιούνιο.
Στη συνέχεια ο Ν. Πιτσιούλης, επιστημονικός υπεύθυνος του Γεωπάρκου Πύλης-Μετεώρων, και οι εκπρόσωποι των δύο όμορων Γεωπάρκων, Βίκου-Αώου Χαριτάκη Παπαϊωάννου και Γρεβενών Κοζάνης Άννα Μπατζή, παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν αναπτύχθηκαν στα δικά τους Γεωπάρκα και τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται.