Με τη 2η συνάντηση των εταίρων του, στις 26 & 27 Νοεμβρίου, στα Ιωάννινα, το έργο MOBILITIES FOR EU, γιόρτασε την ολοκλήρωση του πρώτου έτους, προσφέροντας την ευκαιρία για ουσιαστική συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.
Στο έργο συμμετέχουν πόλεις από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, καθεμία με ξεχωριστά γεωγραφικά, κλιματικά και κοινωνικο-πολιτισμικά χαρακτηριστικά, οι οποίες διακρίνονται σε πόλεις-ηγέτες και πόλεις-αναπαραγωγής.
Οι πόλεις-ηγέτες είναι η Μαδρίτη από την Ισπανία και η Δρέσδη από τη Γερμανία, οι οποίες κατευθύνουν και συντονίζουν την υλοποίηση των δράσεων του έργου.
Στις πόλεις-αναπαραγωγής συγκαταλέγονται ο Δήμος Ιωαννιτών από την Ελλάδα, το Τρέντσιν από τη Σλοβακία, το Έσπο από τη Φινλανδία, το Γκντανσκ από την Πολωνία και το Σαράγεβο από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν τις καινοτόμες λύσεις κινητικότητας σε τοπικό επίπεδο.
Το έργο MOBILITIES FOR EU στοχεύει να αποδείξει ότι καινοτόμες λύσεις κινητικότητας για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, που βασίζονται σε συμμετοχικές και ανθρωποκεντρικές αρχές, αποτελούν οικονομικά αποδοτικές και εφαρμόσιμες προσεγγίσεις. Αυτές οι λύσεις μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών στις πόλεις και να επιταχύνουν τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.
Το εν λόγω πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του.
Χαιρετίζοντας τη συνάντηση των εταίρων του έργου, ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Ιωαννιτών, Θωμάς Γιωτίτσας, τόνισε τη σημασία που δίνει ο Δήμος στη βιωσιμότητα, καθώς και τη δέσμευση που έχει αναλάβει για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2030. Επισήμανε, επίσης, ότι ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις», ενώ, ως πόλη-μέλος του σχήματος του έργου, πρωτοπορεί και συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση καινοτόμων λύσεων κινητικότητας, αναδεικνύοντας τον ρόλο του ως κέντρο βιώσιμης ανάπτυξης και μεταφορών.
Ο Δήμος Ιωαννιτών απέδειξε ότι η βιωσιμότητα μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με την πολιτιστική κληρονομιά, προσφέροντας ένα μοναδικό παράδειγμα για το πώς οι πόλεις μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στους ανθρώπους, την ιστορία και τον πλανήτη.
Η συνάντηση έκλεισε με αισιοδοξία για τη συνέχιση της συνεργασίας, της ανταλλαγής γνώσεων και του στρατηγικού σχεδιασμού για ένα βιώσιμο μέλλον.