Άρθρο Localit 11 Οκτωβρίου, 2024

Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το δήμο Ρεθύμνου

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιείται χθες το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το δήμο Ρεθύμνου, στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό εργαστήρι ανοιχτού χώρου, όπου μαθητές, και δημότες κάθε ηλικίας, επαγγελματίες αλλά και εκπρόσωποι φορέων, εξερευνούν τι σημαίνει να ζούν σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη και πώς μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα και καθημερινότητα. Από το μεσημέρι πραγματοποιούνται διαδραστικές δραστηριότητες, με στόχο την εκπαίδευση των παρευρισκομένων στα σημαντικά θέματα της κλιματικής αλλαγής, του οικολογικού αποτυπώματος και της κλιματικής ουδετερότητας. Παράλληλα, υπάρχουν συζητήσεις για λύσεις που θα βοηθήσουν την πόλη του Ρεθύμνου να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μεταβεί σε ένα πιο βιώσιμο αστικό περιβάλλον. Ένα από τα βασικά στοιχεία του εργαστηρίου, αφορά στο να οραματιστούν μικροί και μεγάλοι μια κλιματικά ουδέτερη πόλη, καθώς και τις πιο κατάλληλες λύσεις για το Ρέθυμνο του 2030.

Το εργαστήρι αποτελεί μέρος τριημέρου εκδηλώσεων που λήγουν αύριο, και γίνεται στο πλαίσιο του καινοτόμου ευρωπαϊκού έργου CO2 PACMAN (COoperation and COdesigning Partnership for CliMAte Neutrality), το οποίο στοχεύει στη στήριξη της ενεργειακής αυτονομίας και της κλιματικής ουδετερότητας σε νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου, με πεδία εφαρμογής στην Κροατία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα (Ρέθυμνο).

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη, η επιλογή του Ρεθύμνου ως πεδίου εφαρμογής των στόχων του προγράμματος από τις επιλεγμένες νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου, δεν είναι τυχαία. “Το οικολογικό αποτύπωμα του Ρεθύμνου, μας απασχολεί έντονα, εδώ και δεκαετίες. Για αυτό και εντάξαμε στο στρατηγικό μας σχεδιασμό πολιτικές και σχέδια δράσης, που επιδιώκουν τον μετριασμό του ανθρακικού αποτυπώματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ειδικά στη χώρα μας, λόγω της γεωμορφολογίας της, εκδηλώνεται με έντονα χαρακτηριστικά που προοιωνίζονται επικείμενες φυσικές καταστροφές, με έκταση, ένταση και συχνότητα δύσκολα προβλέψιμες”. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, “ήδη βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών στον αέρα και το νερό, αντιμετωπίσαμε τον κίνδυνο της λειψυδρίας, τις επιπτώσεις των καυσώνων, των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Μας ενδιαφέρει λοιπόν η αξιοποίηση της υφιστάμενης γνώσης, της τεχνολογίας και των καινοτόμων εργαλείων, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και κυρίως η συμμετοχή του δήμου μας στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου συνεργατικού σχεδιασμού για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική ουδετερότητα που επιδιώκει το συγκεκριμένο έργο, συνδράμοντας τις τοπικές αρχές και τους πολίτες των νησιών της Μεσογείου”.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 11 Οκτωβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αιτήσεις για επιδότηση έως 10.055 ευρώ για ανακαίνιση 70 σπιτιών στην Αθήνα που θα στεγάσουν ευάλωτα νοικοκυριά

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακαινίσεων σπιτιών – τα οποία θα διατεθούν στη συνέχεια…

Ενδιαφέρουν 11 Οκτωβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Παλλήνης: Δωρεάν Σεμινάριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ChatGPT

Το πρώτο σεμινάριο ψηφιακού γραμματισμού και ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοτών, διοργανώνει ο Δήμος…

Ενδιαφέρουν 11 Οκτωβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κάθετα αντίθετος ο δήμαρχος Β. Κέρκυρας με την υποχρεωτική συγχώνευση των ΔΕΥΑ

Κάθετα αντίθετος με την συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), είναι ο δήμος…