Άρθρο Localit 13 Αυγούστου, 2024

Πυρκαγιά στην Αττική: Δορυφόρος του Copernicus κατέγραψε την καταστροφή

Σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας χαρτογράφησης της  ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την φωτιά στην Αττική. τα μέτωπα της φωτιάς εκτείνονται  στα 23 χιλιόμετρα.

Επίσης τα ενεργά πύρινα μέτωπα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες είναι 168. Παράλληλα, σύμφωνα πάλι με τον χάρτη, κάηκαν 85.000 στρέμματα από την πύρινη λαίλαπα

Σε μία δορυφορική φωτογραφία που δημοσίευσε σήμερα Τρίτη, η εικόνα του Copernicus Sentinel-2, που αποκτήθηκε στις 12 Αυγούστου στις 12:05μ.μ. δείχνει τη συνεχιζόμενη πυρκαγιά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Συνδυάζει φυσικό χρώμα με υπέρυθρες ζώνες βραχέων κυμάτων για να τονίσει τα μέτωπα πυρκαγιάς (σε κόκκινους τόνους) και τις καμένες περιοχές (σκούρο καφέ). Ωθούμενη από ισχυρούς ανέμους, η φωτιά δημιούργησε ένα σύννεφο καπνού ακτίνας άνω των 300 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη και καλύπτοντος το ανατολικό τμήμα της Αθήνας.

Πάνω από 300 χιλιόμετρα μεταφέρθηκε ο καπνός

Δορυφορική εικόνα του  Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου METEOSAT-11, που παρουσιάζει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφει τη μεγάλη διασπορά του καπνού της πυρκαγιάς στην Αττική.

Όπως αναφέρει το meteo, η απόσταση στην οποία έχει μεταφερθεί νοτιοδυτικά ο καπνός εκτιμάται σε περισσότερα από 300 km. Στην δορυφορική εικόνα είναι επίσης εμφανής και η διασπορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Μενοίκιον Όρος του νομού Σερρών.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 27 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νισύρου: Οι βασικοί άξονες του προγραμματισμού για το 2026

Τους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητες του για το 2026 παρουσιάζει ο Δήμος Νισύρου. Στο…

Ενδιαφέρουν 26 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κακοκαιρία και αποκατάσταση ζημιών: Αυτοψίες και αποζημιώσεις σε συνεργασία με τους Δήμους

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για…

Ενδιαφέρουν 08 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για ασφαλείς και ανθεκτικούς Δήμους στην Κεντρική Μακεδονία

Με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε συνεργασία με τον Δήμος Ωραιοκάστρου, την…