Άρθρο Localit 30 Ιουλίου, 2024

ΥΠΕΣ: Οδηγός για χρηματοδότηση δράσεων εκσυγχρονισμού των ΚΕΠ απο τους δήμους

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε Οδηγό για την υλοποίηση και χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο του Έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» από τους Δήμους της χώρας σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Συγκεκριμένα στον Οδηγό παρέχονται κατευθύνσεις και διευκρινίσεις προς τους δήμους για την υλοποίηση και χρηματοδότηση των Δράσεων τους στο πλαίσιο του έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5190859)», το οποίο είναι ενταγμένο στον Πυλώνα Ανάκαμψης: 2 «Ψηφιακή Μετάβαση», στον Άξονα Προτεραιότητας 2.2: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση-Next Generation EU.

Το έργο σχεδιάστηκε, υποβλήθηκε προς έγκριση και ξεκίνησε να υλοποιείται το 2022 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο με αριθ.ΓΔΟΔΥ/497/25.10.2022 έγγραφο – Πρόσκληση «Οδηγός υποβολής προτάσεων δράσεων στο πλαίσιο του Έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» από τους Δήμους της χώρας σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (Έκδοση 1.2) [Οδηγός υποβολής προτάσεων δράσεων στο πλαίσιο του Έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ»] περιλαμβάνονται οι Δήμοι, ως Ωφελούμενοι Φορείς, οι οποίοι, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της αρμόδιας Οικονομικής τους Επιτροπής, συμμετέχουν στην υλοποίηση των Δράσεων του έργου, καθώς και ο προϋπολογισμός κάθε Δράσης για κάθε έναν από αυτούς.

Μετά την έκδοση του Π.Δ.77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων – Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών – Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (130 Α’), και ειδικότερα με το άρθρο 11 αυτού, όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 3 του Π.Δ.82/2023 «Μετονομασία Υπουργείου – Σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών – Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού – Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 77/2023 (Α’ 130) – Μεταβατικές διατάξεις» (139 Α΄), οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου μεταφέρθηκαν, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ.77/2023 (130 Α΄), η διοικητική και οικονομική υποστήριξη των μεταφερόμενων μονάδων, έως τις 31.12.2023 εξακολουθούσε να ασκείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολούθως, μετά την έκδοση της αριθ.38572 ΕΞ 2024/13.3.2024 απόφασης «Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης του έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5190859) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Δράσης με ID “16780 – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΠ”, τροποποιήθηκε η απόφαση ένταξης του έργου ως προς τους εμπλεκόμενους φορείς, ήτοι το Υπουργείο Ευθύνης, τον Φορέα Χρηματοδότησης και τον Φορέα Υλοποίησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του π.δ. 77/2023 (Α’ 130) και πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει το ρόλο του Υπουργείου Ευθύνης, Φορέα Χρηματοδότησης και Φορέα Υλοποίησης του εν λόγω Έργου. Στη συνέχεια, με την με αριθ.841 απόφαση προέγκρισης του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με αρ. πρωτ. 754/20.3.2024 το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΠΔΕ του ΥΠΕΣ , στη ΣΑΤΑ 015 κι έλαβε νέο ενάριθμο 2024ΤΑ01500000 και το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε την ολοκλήρωση της υλοποίησης και χρηματοδότησής του.

Οδηγός

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 30 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ν. Χαρδαλιάς για την πανώλη αιγοπροβάτων: Σε απόλυτη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής μετά την επιβεβαίωση της εμφάνισης του…

Ενδιαφέρουν 30 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ολοκληρώθηκε το Κτηματολόγιο στους Δήμους Μαραθώνα και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

Ψηφιακές Υπηρεσίες ενεργές για τους ιδιοκτήτες και επαγγελματίες μέσω του ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr Εννιά νέες περιοχές…

Ενδιαφέρουν 30 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χ. Δούκας: Έξι μέτρα και δεκαπέντε πρωτοβουλίες για καταπολέμηση της διαφθοράς στον δήμο Αθηναίων

Έξι μέτρα και δεκαπέντε πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κατά…