Άρθρο Localit 26 Ιουλίου, 2024

Χερσόνησος: Πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων ξεκινά στον Δήμο

Την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων, ξεκίνησε ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τον ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε πιλοτική βάση, αρχικά με την συμμετοχή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, με σκοπό να συλλεχθούν στοιχεία ποσοτικά και ποιοτικά από τα παραγόμενα βιοαπόβλητα. Στη συνέχεια, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων και τις αναγκαίες προσαρμογές, το σύστημα πρόκειται να αναπτυχθεί σε όλες τις επιχειρήσεις και δημότες του Δήμου Χερσονήσου.

Μέσω των παραπάνω δράσεων, που προβλέπεται να αναπτυχθούν και υπό το πρίσμα της αειφόρου χρήσης των πόρων, την πρόληψη της υποβάθμισης και της αποκατάστασης, διατήρησης ή βελτίωσης του περιβάλλοντος, προωθείται η επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

  • Η εφαρμογή της προετοιμασίας προς επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης με χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.
  • Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, για την εκτροπή από διάθεση σε χώρο ταφής του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών αποβλήτων.
  • Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, για την καθιέρωση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σε επίπεδο Δήμου, προς παραγωγή και χρήση περιβαλλοντικά ασφαλών υλικών, παραγόμενων από την επεξεργασία τους.

Τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από το σύστημα χωριστής συλλογής θα οδηγούνται για επεξεργασία σε Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, για το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση της κατασκευής της «Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Χερσονήσου» από όπου θα παράγεται υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Ο σχεδιασμός του συστήματος χωριστής συλλογής βιολογικών αποβλήτων για το Δήμο Χερσονήσου προϋποθέτει να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι στόχοι που περιλαμβάνει ο υφιστάμενος ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) όσο και οι κύριοι  στόχοι που τέθηκαν με το νέο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) αναφορικά με τη μετάβαση από την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στο κυκλικό μοντέλο διαχείρισης, όπου για τα αστικά στερεά απορρίμματα (ΑΣΑ) περιλαμβάνει τους ακόλουθους άξονες:

  • Χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων
  • Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των παραγόμενων ΑΣΑ τουλάχιστον σε ποσοστό 55% κ.β. μέχρι το 2025 και 60% κ.β. το έτος 2030.
  • Χαμηλά ποσοστά ταφής, λιγότερο από 10%, μέχρι το 2030
  • Επεξεργασία των υπολειπόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων σε σύγχρονες ΜΕΑ
  • Δίκτυο μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης

Ειδικά για τα βιοαπόβλητα προβλέπεται η υποχρεωτική χωριστή συλλογή τους και θέτει συγκεκριμένους στόχους χωριστής συλλογής για τα έτη 2025 και 2030, ήτοι 35% και 40% αντίστοιχα.

Η υλοποίηση αυτής της δράσης πραγματοποιείται μέσω της προμήθειας τεσσάρων απορριμματοφόρων για τη συλλογή των οργανικών. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε η προμήθεια κλαδοτεμαχιστή και καφέ κάδων.

Το σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του παρόντος έργου αφορά σε:

  • Χωριστή συλλογή αποβλήτων τροφών και τροφίμων οικιακών και των προσομοιαζόντων τους με συλλογή μέσω τοποθέτησης καφέ κάδων.
  • Χωριστή συλλογή των πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα, υπολείμματα καθαρισμού πάρκων κ.λ.π.) με μείωση του όγκου τους μέσω κλαδοθρυμματιστή.

Το επιλεγμένο σύστημα αφορά υπολείμματα τροφίμων προερχόμενα από επιχειρήσεις και οικίες, καθώς και γραφεία και υπηρεσίες, από καφέ κάδους τοποθετημένους σε κεντρικά σημεία. Το προτεινόμενο κεντρικό σύστημα συλλογής (σύστημα κεντρικών κάδων) στο σύνολο της περιοχής αναφοράς, επιλέχθηκε δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις και οι δημότες είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτό, από τη λειτουργία έως σήμερα των συστημάτων συλλογής σύμμεικτων και συσκευασιών.

Την ικανοποίησή του για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος εξέφρασε ο Δήμαρχος Χερσονήσου και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας,  Ζαχαρίας Δοξαστάκης σε ό,τι αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στην καθαρότητα του υλικού που συλλέγεται από το σύστημα .

«Στόχος για το Δήμο Χερσονήσου», όπως τόνισε ο κ. Δοξαστάκης,  «είναι να οδηγηθούμε στα μηδενικά απόβλητα (Zero Waste) και αυτό θα γίνει πράξη μετά την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Ανάκτησης Ανακύκλωσης Χερσονήσου και της μονάδας Αεριοποίησης Λυματολάσπης, έργα που βρίσκονται στην φάση της κατασκευής.»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πετρούπολη: Από το φθινόπωρο ξεκινάει η χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων στον Δήμο

Από το ερχόμενο φθινόπωρο, ο Δήμος Πετρούπολης θα τοποθετήσει καφέ κάδους, ώστε να ξεκινήσει η…

Βιώσιμες Πόλεις 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τεχνολογία led σε ακόμη 1696 σώματα οδοφωτισμού στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Νέο έργο αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού με τεχνολογία led ξεκινά στον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, μετά την υπογραφή …

Βιώσιμες Πόλεις 18 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αιγάλεω: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι καφέ κάδοι στον Δήμο 

Στην εγκατάσταση και λειτουργία καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων προχώρησε ο Δήμος Αιγάλεω,…