Άρθρο Localit 22 Ιουλίου, 2024

ΚΕΔΕ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στ.Γκίκα

Συνεδρίασε σήμερα, στην πρώτη συνεδρία της τρέχουσας θητείας, η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία του δημάρχου Κυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη. Παρέστη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μανώλης Κουτουλάκης και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους νησιωτικούς δήμους της χώρας, όπως το ακτοπλοϊκό, η υποστελέχωση των δήμων, η χρηματοδότηση έργων ύδρευσης, πάσης φύσεως υποδομών και ειδικότερα των λιμενικών,  η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, το ζήτημα της στέγασης δημοσίων υπαλλήλων, η παροχή κινήτρων για την επιστροφή νέων ανθρώπων στα νησιά, καθώς και το δημογραφικό,  για το οποίο οι Επιτροπές Νήσων και Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, που θα παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα στα συναρμόδια υπουργεία.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης εξέφρασε τη βεβαιότητα και την ανάγκη για γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου. Σημείωσε ότι είναι πολλά τα ανοιχτά – και κοινά- προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η λειψυδρία, το ακτοπλοϊκό και το δημογραφικό.

Σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει ως προτεραιότητα τις πολιτικές στήριξης των νησιών, ιδιαίτερα των μικρών νησιών.

Ο υφυπουργός Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι το υπουργείο θέλει την Αυτοδιοίκηση συνομιλητή και συνδιαμορφωτή της νησιωτικής πολιτικής ώστε να δοθεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ», το οποίο, όπως είπε,  έχει αναβαθμίσει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για έργα υποδομών, έχει διευρύνει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και έχει επεκτείνει το θεματικό αντικείμενο, καθώς δεν αφορά μόνο σε έργα ύδρευσης, αλλά και λιμενικών υποδομών και ενέργειας.

Κατά τη συζήτηση τέθηκε επίσης το ζήτημα του υπερτουρισμού και της φέρουσας ικανότητας των υποδομών των νησιών, για το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι δήμαρχοι των νησιών εκφράζουν την ανησυχία τους αλλά και την ανάγκη κεντρικής αντιμετώπισης.

Σε ότι αφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό εκφράστηκαν παράπονα από πολλούς δημάρχους διότι δεν γνωρίζουν καν ποιες είναι οι ανάδοχες εταιρείες των έργων, ενώ έχουν καθυστερήσει οι υπογραφές των σχετικών συμβάσεων με το ΤΕΕ ως αναθέτουσα αρχή.

Η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής θα συνεδριάσει εκ νέου τον Σεπτέμβριο με πολύ πιο συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία θα αφορά τις υποδομές, τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων στο νησιωτικό χώρο, το ζήτημα της ύδρευσης, το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας των υποδομών και κυρίως το δημογραφικό.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00, στα γραφεία της…

ΚΕΔΕ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στο High- Level Political Forum του ΟΗΕ με θέμα «Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Δ. Καφαντάρης: Η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση της…

ΚΕΔΕ 15 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ με τον Μ. Κόνσολα

Η δημιουργία  ανεξάρτητης Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών στη Βουλή  στο επίκεντρο συνάντησης Το πάγιο αίτημα των…