Άρθρο Localit 10 Ιουλίου, 2024

«Digispect»: Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για καταγραφή ζημιών σε κτίρια που πλήττονται από φυσικές καταστροφές

Οι αρμόδιοι μηχανικοί θα πραγματοποιούν πλέον τις αυτοψίες μετά από φυσική καταστροφή ταχύτερα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Digispect» για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτοψιών και καταγραφής των κτιρίων που πλήττονται από μία φυσική καταστροφή, ανακοίνωσαν σήμερα, 10 Ιουλίου,  ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος. Στη συνάντηση συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση με την εφαρμογή «Digispect» οι αρμόδιοι μηχανικοί θα πραγματοποιούν πλέον τις αυτοψίες μετά από φυσική καταστροφή ταχύτερα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Επιπλέον, θα διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοψιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Με τρόπο απλό και φιλικό θα εισάγουν τα Δελτία Ταχείας Αυτοψίας, Επανελέγχου, Απογραφικά, Εκθέσεις Αυτοψίας και τα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.). Επίσης, θα επισυνάπτουν φωτογραφίες και θα υπογράφουν τα Δελτία.

Η εφαρμογή θα είναι εγκατεστημένη σε φορητές συσκευές (tablets) και η είσοδος των αρμόδιων μηχανικών θα πραγματοποιείται με κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης, παρέχοντας πρόσβαση μόνο στους εξουσιοδοτημένους χρήστες. Με την ολοκλήρωση της υποβολής, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) με το αντίγραφο του Δελτίου.

Η εφαρμογή θα λειτουργεί τόσο όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο (online mode), όσο κι όταν είναι εκτός σύνδεσης (off line mode), δίνοντας τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης των δελτίων και συγχρονισμού στην πλατφόρμα μόλις το tablet εισέλθει σε δίκτυο. Επιπλέον, θα παρέχεται άμεσος εποπτικός έλεγχος των αυτοψιών που θα διενεργούνται και των αποτελεσμάτων τους, καθώς τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω διασταύρωση και επεξεργασία.

Πιο συγκεκριμένα μέσω της εφαρμογής επιτυγχάνεται:

  • Ο γεωγραφικός εντοπισμός των πληγέντων κτιρίων
  • Η άμεση και ακριβής ενημέρωση των δικαιούχων για τα αποτελέσματα των ελέγχων
  • Η αποθήκευση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων με ασφάλεια και πιστότητα
  • Η αποτύπωση σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών του έργου των αυτοψιών
  • Η επιτάχυνση του έργου των διασταυρώσεων για να προχωρήσουν οι ενισχύσεις

 

Η εφαρμογή «Digispect» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Η τεχνολογία υπάρχει για να δίνει καθημερινές λύσεις, αλλά και λύσεις όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Με την κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία ένα από τα προβλήματα που εντοπίσαμε ήταν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έπρεπε να ολοκληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα χρονοβόρες διαδικασίες. Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια νέα εφαρμογή το «Digispect», μέσω της οποίας οι αυτοψίες θα ολοκληρώνονται ψηφιακά. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται και απλουστεύεται μια σειρά από διοικητικές διαδικασίες, μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία, προς όφελος των αρμόδιων αρχών και φυσικά των πολιτών. Μακάρι να μην προκύψει καμιά νέα φυσική καταστροφή, αλλά με την κλιματική κρίση να είναι παρούσα, προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να είμαστε σε ετοιμότητα και να αξιοποιούμε κάθε σύγχρονο τεχνολογικό «εργαλείο» για να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών της».

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, καθώς πραγματοποιούμε ακόμα ένα ψηφιακό βήμα, αυτό της ψηφιοποίησης της διαδικασίας των αυτοψιών μετά από μία φυσική καταστροφή. Ένα ψηφιακό βήμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα στελέχη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά με πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τον υπουργό, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον οποίο θέλω και να ευχαριστήσω, καθώς και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου μας, Πέτρο Καμπούρη, για όλη τη δουλειά που έγινε μαζί με τα στελέχη για να αποκτήσουμε μια ψηφιακή εφαρμογή όπου σε πραγματικό χρόνο θα καταγράφονται οι αυτοψίες, στο πεδίο, να υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία με ακρίβεια, με προστασία των δεδομένων και άμεση δυνατότητα επεξεργασίας αυτών, έτσι ώστε να συντμίσουμε χρόνους και να πετυχαίνουμε πολύ πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι ακόμα ένα ψηφιακό βήμα που κάνουμε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αυτή είναι και η κατεύθυνση του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, έτσι ώστε να συντμίσουμε χρόνους και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες προς τον πολίτη».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο Αττικής: Δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος για τα παιδιά που συμμετέχουν στα καλοκαιρινά camp του Δήμου

Δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στην τρέχουσα περίοδο του φετινού προγράμματος…

Ενδιαφέρουν 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοιχτά τα προαύλια σχολείων της Αθήνας και το καλοκαίρι

Επιλεγμένα σχολικά κτίρια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας θα παραμείνουν ανοιχτά από Δευτέρα έως…

Ενδιαφέρουν 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Αμανατίδης σε ΡΑΕ: «Βρισκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αδειοδότηση για πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου»

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αδειοδότηση από τη ΡΑΕ για πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα στη λίμνη…