Άρθρο Localit 01 Ιουλίου, 2024

Ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μελέτησε τα πέτρινα γεφύφια του Πωγωνίου

Με σημαντικά συμπεράσματα  για την προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών της περιοχής ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Γεωχωρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα πλαίσια του 1ου Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμο Πωγωνίου.

Για έξι ημέρες η πανεπιστημιακή ομάδα που αποτελούνταν από πέντε καθηγητές και δώδεκα  φοιτητές μελέτησαν λεπτομερώς επτά  πέτρινα γεφύρια προχωρώντας στην τεκμηρίωση και ανάδειξή τους.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η τρισδιάστατη αποτύπωση και η συλλογή πληροφοριών για ορισμένα από τα γεφύρια της περιοχής. Συγκεκριμένα, με τη χρήση GNSS, terrestrial and air borne laser scanner, UAVs και φωτογραμμετρίας, πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των εξής γεφυριών και νερόμυλων:

1 Γεφύρι και Νερόμυλος στο Γκρέτσι Παλαιόπυργος
2 Κατωγέφυρο Ωραιόκαστρο
3  Γεφύρι στο Καλντερίμι Πωγωνιανή
4 Γεφύρι στο Νιόνερο Πωγωνιανή
5 Γεφύρι του Κουβαρά Δολό
6 Γεφύρι και Νερόμυλος της Νονούλως Δολό
7 Γεφύρι Μερόπης Μερόπη

 

Στόχος του εργαστηρίου δεν ήταν μόνο η επαφή και εξοικείωση των φοιτητών με τις επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα διεθνώς αλλά και σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων (bigdata) πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό την ανάδειξη και διαχείριση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης ενός τόπου.  Οι φοιτητές, παρακολούθησαν διαλέξεις για τη χρήση τρισδιάστατου σαρωτή SLAM, flying laser scanner, εισαγωγή στις μετρήσεις με δέκτες GΝSS αλλά και μαθήματα μουσειολογίας.

«Τα πέτρινα γεφύρια και οι νερόμυλοι της περιοχής αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του δήμου Πωγωνίου και η δημοτική αρχή ενορχηστρώνει και στηρίζει κάθε δράση για την ανάδειξη, προστασία και συντήρησή τους. Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαστήρι που επιθυμούμε να καταστεί θεσμός για το Δήμο με τη διαδικασία να προσφέρει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.  Τα όμορφα πέτρινα γεφύρια αποτελούν «έργα τέχνης» και κάθε προσπάθεια έρευνας και τεκμηρίωσής τους θα μας βρίσκει πάντα αρωγούς και συμπαραστάτες. Ευχαριστούμε πολύ όλη την επιστημονική ομάδα για την εξαιρετική δουλειά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Εργαστήρι στάθηκε αφορμή να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας αλλά και τους φιλόξενους ανθρώπους του» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.

Τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί στα πλαίσια του εργαστηρίου, θα επεξεργαστούν με σκοπό τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων η οποία θα είναι αξιοποιήσιμη από μεγάλο εύρος χρηστών και θα μπορεί να διευρυνθεί με νέα δεδομένα στο μέλλον.

Στο Εργαστήρι συμμετείχαν επίσης το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήρι Γεωδαισίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το UNESCO Research Lab του Πολυτεχνείου του Μιλάνο και το Εργαστήριου Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιο. Σε αυτό, συμμετείχε διεπιστημονική ομάδα καθηγητών, καθώς και 13 μεταπτυχιακοί φοιτητές από Η.Π.Α. (Princeton University), Βραζιλία, Κίνα, Κύπρο, Πολωνία (Politecnicodi Milano, University of Science and Technology of Cracow) και Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 01 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη: Δημόσια διαβούλευση για το Νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Άλσους Αγ. Φιλίππου (Δεξαμενής)

Δημόσια διαβούλευση για το Νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Άλσους Αγ. Φιλίππου(Δεξαμενής) στο λόφο Σελεπίτσαρι, ξεκινά…

Ενδιαφέρουν 01 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έκθεση Βιβλίου στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό

Την 1η Έκθεση Βιβλίου συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, στην Πλατεία…

Ενδιαφέρουν 01 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κ. Μπακογιάννης: “Η Αθήνα δεν είναι πάρεργο και δεν αντέχει δήμαρχο μερικής απασχόλησης»

«Η Αθήνα δεν είναι πάρεργο και δεν αντέχει δήμαρχο μερικής απασχόλησης», είναι το σχόλιο του…