Άρθρο Localit 07 Ιουνίου, 2024

Στέλιος Αγγελούδης: Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τις Ευρωεκλογές

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών της Κυριακής 9 Ιουνίου.

Περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα η διανομή του εκλογικού υλικού, η διαμόρφωση των εκλογικών κέντρων και συνολικά η εκλογική διαδικασία.

Το Περίπτερο 5 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσεται το εκλογικό υλικό, επισκέφτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος συνομίλησε με στελέχη της υπηρεσίας κι εργαζόμενους, τους οποίους συνεχάρη για τη δουλειά που έχουν κάνει.

«Για την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας αθέατος κόσμος, ο οποίος εργάζεται νυχθημερόν τις τελευταίες 30 ημέρες, προκειμένου να υπάρξει όλη η οργανωτική αρτιότητα που χρειάζεται για τις εκλογές. Πάνω από 700 εργαζόμενοι, εδώ και πολύ καιρό εργάζονται, προκειμένου να στελεχωθούν 391 εκλογικά τμήματα σε 57 σχολικές δομές. Ήδη το υλικό έχει ληφθεί από την Περιφέρεια, ένα μέρος αυτού διανέμεται, το υπόλοιπο θα πρέπει να προσέλθουν οι δικαστικοί για να το παραλάβουν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αγγελούδης σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν είχε σημειωθεί κάποιο πρόβλημα σε σχέση με την λήψη του εκλογικού υλικού και τόνισε πως για το επόμενο 48ωρο θα υπάρχει σε μόνιμη βάση ομάδα στελεχών που θα αναλάβει την άμεση επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος προκύψει. «Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και στην περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 σε αριθμούς

  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης άρχισε την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές από τον Μάρτιο οπότε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ελέγχθηκε και επιβεβαιώθηκε η επάρκεια του μη αναλώσιμου εκλογικού υλικού, κάλπες και παραβάν.
  • Δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές ορίστηκε με Απόφαση Δημάρχου πενταμελής ομάδα διοικητικής υποστήριξης, αρμόδια για τον συντονισμό όλων των εκλογικών διαδικασιών.
  • Αναζητήθηκε και βρέθηκε κατάλληλος χώρος για το Κέντρο Προετοιμασίας Εκλογικού Υλικού (ΚΕΠΕΥ). Έγινε επικοινωνία με τη ΔΕΘ, αυτοψία, αίτημα παραχώρησης και τελικά παραχωρήθηκε το περίπτερο 5.
  • Συγκροτήθηκε με Απόφαση Δημάρχου ομάδα εργασίας 30 ατόμων που θα εργαστεί στο ΚΕΠΕΥ. Έργο της ομάδας είναι η συναρμολόγηση των καλπών, των ειδικών παραβάν, η ετοιμασία των πινάκων ανακοινώσεων µε τα καταστήματα ψηφοφορίας για την ενημέρωση των εκλογέων, η ετοιμασία των σάκων µε τα ψηφοδέλτια και όλων των υπολοίπων υλικών που χρησιμοποιούνται από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τις εφορευτικές επιτροπές και τους υπαλλήλους του Δήμου που έχουν υπηρεσία τις ημέρες της ψηφοφορίας, ο διαχωρισμός και η ταξινόμηση του εκλογικού υλικού κατά τομείς και εκλογικά τμήματα.
  • Από την Διεύθυνση Προμηθειών και Αποθηκών υλοποιήθηκαν προμήθειες γραφικής ύλης, ειδών καθαριότητας και σιδηρικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για την ομάδα εργασίας στο ΚΕΠΕΥ και τις τεχνικές υπηρεσίες για την συντήρηση/επισκευή των σχολείων.
  • Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Εσωτερικών καθορίστηκε ο συνολικός αριθμός εκλογικών τμημάτων (ΕΤ) για τον ΔΘ που είναι 391 σε 57 σχολικά συγκροτήματα. Είναι κατά 103 λιγότερα σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, οπότε και ο συνολικός αριθμός ΕΤ ήταν 494.
  • Για κάθε ΕΤ ετοιμάστηκαν 1 κάλπη και 2 παραβάν. Συνολικά διατίθενται 391 κάλπες και 782 παραβάν. Επίσης, ετοιμάστηκαν επιπλέον 79 παραβάν, τουλάχιστον 1 για κάθε σχολείο, για την διευκόλυνση των εκλογέων με προβλήματα κινητικότητας. Τέλος ετοιμάστηκαν και εφεδρικές κάλπες και παραβάν. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν χρειαστεί 1.066 παραβάν.
  • Ο ΔΘ χωρίστηκε σε 15 τομείς για την διευκόλυνση όλων των διαδικασιών προετοιμασίας, μεταφοράς, διανομής κλπ. του εκλογικού υλικού. Κάθε τομέας έχει κατά μέσο όρο 25 ΕΤ σε 4 – 5 σχολεία. Για κάθε τομέα ορίστηκαν δύο τομεάρχες που είναι αρμόδιοι για όλες τις διαδικασίες και εργατοτεχνικό προσωπικό.
  • Ορίστηκαν 86 υπάλληλοι εκλογικοί αντιπρόσωποι με το εκλογικό καθήκον της προετοιμασίας των αιθουσών ψηφοφορίας, του εφοδιασμού των ΕΤ με το απαραίτητο εκλογικό υλικό και την παράδοση του ΕΤ στον δικαστικό αντιπρόσωπο.
  • Ορίστηκαν 80 υπάλληλοι αγγελιοφόροι με το εκλογικό καθήκον της μεταφοράς των αποτελεσμάτων από τα ΕΤ στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
  • Ορίστηκαν 139 υπάλληλοι με καθήκον την υποστήριξη των εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου κατά τη διενέργεια των ευρωεκλογών. Σε κάθε σχολείο υπάρχει τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας των υπηρεσιών του, με σκοπό την ενημέρωση και τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων.
  • Προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση ΑμεΑ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διαθέσει ειδικό όχημα του Δικτύου Μεταφοράς ΑμεΑ «ΑΙΝΕΙΑΣ». Οι μετακινήσεις θα γίνουν την ημέρα της ψηφοφορίας, από τις 09:00 έως τις 17:00 στα εκλογικά κέντρα που στεγάζονται σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για τον προγραμματισμό των μετακινήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν: στα τηλέφωνα: 2313317591, 2313317533, 2313317878, 2313316603.
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μεταφέρει όλο το εκλογικό υλικό (κάλπες, σάκους με ψηφοδέλτια, σάκους με το εκλογικό υλικό για τους δικαστικούς αντιπροσώπους) στα εκλογικά τμήματα το πρωί του Σαββάτου 8 Ιουνίου 2024. Εκεί αντιπρόσωπος του Δήμου θα το παραδώσει, μαζί με την αίθουσα ψηφοφορίας, στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Όσοι δικαστικοί αντιπρόσωποι επιθυμούν, για τη διευκόλυνσή τους μπορούν να παραλάβουν το σάκο για τις εκλογές που περιέχει μόνο το εκλογικό υλικό που τους αφορά. Το υλικό παραδίδεται στους δικαστικούς αντιπροσώπους την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 12:00 έως 18:00, από το Περίπτερο 5 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με την προσκόμιση του εγγράφου του διορισμού τους και της ταυτότητάς τους.
  • Λόγω της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, το Υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει μετά τις 17:00 του Σαββάτου 8 Ιουνίου στον Δήμο Θεσσαλονίκης κατάλογο ανά ΕΤ των εκλογέων, οι οποίοι δεν απέστειλαν επιστολική ψήφο, παρόλο που είχαν εγγραφεί στους σχετικούς καταλόγους. Ο κατάλογος με μέριμνα του ΔΘ θα διανεμηθεί από τις 07:00 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου σε όλα τα ΕΤ, έτσι ώστε οι συγκεκριμένοι εκλογείς να μπορέσουν να ψηφίσουν μετά τις 11:00 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Καβάλας: Μεταφορά γνώσης για τα Κέντρα Δημιουργικής Επανάχρησης στο πλαίσιο του προγράμματος CURE+

Διαδικτυακά σεμινάρια υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος CURE+, τον περασμένο Μάρτιο Απρίλιο και Ιούνιο, με…

Ενδιαφέρουν 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το FINISH και η πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» ταξίδεψαν στην Τήλο

Οι κάτοικοι της Τήλου υποδέχτηκαν την πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» και δεσμεύτηκαν…

Ενδιαφέρουν 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοιχτά σχολικά προαύλιο στον Άλιμο όλο το καλοκαίρι

Ανοιχτά θα είναι τα προαύλια όλων των σχολείων του Αλίμου (Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων) και κατά…