Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να σκαναριστούν 32.000 οικοδομικές άδειες του δήμου Ηρακλείου, οι οποίες θα ενσωματωθούν στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη της χώρας. Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες στο ισόγειο της πολεοδομίας δίπλα στο αρχείο όπου θα αρχίσουν να σκανάρονται οικοδομικές άδειες με αφετηρία το 2018 και πίσω και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας αντιδημάρχου πολεοδομίας Στέλας Αρχοντάκη Καλογεράκη, μπορεί να φτάσουμε ημερολογιακά μέχρι και στη 10ετία του ΄70.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο patris.gr πραγματοποιήθηκε στην πολεοδομία σύσκεψη στο πλαίσιο της εγκατάστασης του αναδόχου που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το σημαντικό αυτό έργο για λογαριασμό του δήμου Ηρακλείου, ο οποίος συμμετέχει σε σχετικό πρόγραμμα που υλοποιείται για το σκοπό αυτό με άλλους τέσσερις δήμους της χώρας.
Το έργο πραγματοποιείται δια μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και αποτελεί μόνο ένα μικρό υποσύνολο του ενιαίου ψηφιακού χάρτη που όπως εξηγεί η κ. Αρχοντάκη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα συγκεντρώνει, θα συστηματοποιεί και θα ενσωματώνει την ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας, με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.
Στόχος του είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες, που σχετίζονται με τη δόμηση στους τομείς τουρισμού, των παραγωγικών-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων και κατοικίας.
Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην αποδοτικότητα του εκάστοτε δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών, ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.
Το έργο θα αξιοποιήσει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως: α) όρους και περιορισμούς δόμησης, β) χρήσεις γης. γ) σχέδια πόλεων, δ) γεωτεμάχια κτηματολογίου, ε) δασικές εκτάσεις, στ) περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων, ζ) ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα, η) προστατευόμενους χώρους. Οι πληροφορίες αυτές θα συμβάλλουν στην ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σύμφωνα πάντα με την αντιδήμαρχο το αίτημα για την ένταξη του Δήμου Ηρακλείου είχε κατατεθεί από το 2018 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και η έγκριση της απόφασης ήρθε στις 5-2-24.