Άρθρο Localit 01 Φεβρουαρίου, 2024

Άρτα: Δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση 1.000 δεσποζόμενων ζώων

Πρόγραμμα δωρεάν ηλεκτρονικής σήμανσης με τη χρήση microchips, σε 1.000 δεσποζόμενα ζώα, ξεκινούν ο Δήμος Αρταίων και ο Οργανισμός Zero Stray Pawject, υποστηρίζοντας το ευαίσθητο και μεγάλο θέμα της καθημερινής εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς, αλλά και της βελτίωσης, φροντίδας και ευημερίας τους.

«Ο Δήμος Αρταίων και η Zero Stray Pawject ξεκινούν μία κοινή προσπάθεια για να εκμηδενίσουν τον αριθμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το μοντέλο της Zero Stray Pawject επικεντρώνεται στις γεννεσιουργούς αιτίες του προβλήματος και παρεμβαίνει ΠΡΙΝ ένα ζώο καταλήξει στον δρόμο, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων που προωθούν και επιδοτούν το υποχρεωτικό τσιπάρισμα των δεσποζόμενων», όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική σήμανση (microchip) είναι υποχρεωτική από το νόμο.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021, σε περίπτωση εντοπισμού μη σημασμένου ζώου, π.χ. από την ΕΛΑΣ ή τη Δημοτική Αστυνομία ή τη Θυροφυλακή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Μόνο αν το κατοικίδιό μας διαθέτει καταχωρημένο microchip αποδεικνύεται ότι όντως μας ανήκει, ιδίως σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Η λογική πίσω από τη διαδικασία είναι πολύ απλή, αλλά παράλληλα μας διασφαλίζει πολλαπλά. Καταρχάς, η Πολιτεία, με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό, το είδος, και τα στοιχεία των κατοικιδίων (όπως εάν κάνουν τα εμβόλιά τους) που υπάρχουν σε κάθε δήμο και ανά την επικράτεια. Έτσι υπάρχει ένας έλεγχος των ζώων (συμπεριλαμβανομένων των τσιπαρισμένων αδέσποτων των δήμων) και της ποιότητας ζωής τους. Άρα το τσιπάρισμα είναι πολύ σημαντικό και για τα ίδια τα ζώα.

Ο Δήμος Αρταίων και ο οργανισμός Zero Stray Pawject θέλοντας να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, προτρέπουν τους δημότες να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες ή να προγραμματίσουν την τοποθέτηση microchip, με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, τηλ. 2681362136, 2681362286 και τον ιδιώτη Κτηνίατρο  Βασίλειο Μάστακα, τηλ. 2681078039, ο οποίος θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Zero Stray Pawject και οι συνεργάτες του.

Η Zero Stray Pawject, inc. είναι μη κερδοσκοπική εταιρία που λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον σε ό,τι αφορά θέματα φιλοζωίας. Συνεργάζεται με Δήμους, την αστυνομία, το λιμενικό, τη δασονομία, διευθυντές σχολείων, φιλοζωικά σωματεία και άλλους φορείς για να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων, στοχεύοντας στη ρίζα του προβλήματος. Το microchip είναι προϋπόθεση υπεύθυνης ιδιοκτησίας. Το microchip και η καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων, επιτρέπει στον Δήμο να έχει την πλήρη εικόνα των δεσποζόμενων ζώων και να καταρτίζει τα ανάλογα προγράμματα για τις ανάγκες τους.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 21 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Τήλος έγινε σύμβολο βιωσιμότητας για ολόκληρη την Ευρώπη

Η Τήλος, το μικρό διαμάντι του Αιγαίου, κατάφερε αυτό που για πολλούς φάνταζε ακατόρθωτο: έγινε…

Βιώσιμες Πόλεις 20 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Αναβάθμιση φωτισμού στην πλατεία Κουμουνδούρου και το πάρκο «Βασίλης Αυλωνίτης» στη Ριζούπολη

Ο δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε μια σημαντική παρέμβαση για τη βελτίωση του αστικού φωτισμού σε δύο…

Βιώσιμες Πόλεις 18 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Γρεβενών

Είκοσι μωβ κάδους για τη συλλογή ενδυμάτων και υποδημάτων, τοποθέτησε σε επιλεγμένα σημεία της πόλης…