Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης από τη συμπλήρωση 80 χρόνων τη Σφαγή των Καλαβρύτων, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκε σχεδόν όλος ο αντρικός πληθυσμός των Καλαβρύτων από στρατιώτες της Γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, και στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καλάβρυτα».
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την τέλεση πάνδημου μνημόσυνου για τους Καλαβρυτινούς Μάρτυρες, προεξαρχόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και ομιλία απ’ τον κ. Χρίστο Φωτεινόπουλο, πρόεδρο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και εκπαιδευτικό.
Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ θα παραβρεθούν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός.
Στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου θα φιλοξενηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945, υπό την προεδρία του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου.
Και τις 6.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα γίνει ανοικτή συζήτηση για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου και το ρόλο της Γερμανίας στο χθες και στο σήμερα. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Τα Ατιμώρητα Ναζιστικά Εγκλήματα της Κατοχής, οι Πολεμικές Επανορθώσεις και ο ρόλος της Γερμανίας στο Χθες και στο Σήμερα».
Η Σφαγή των Καλαβρύτων
Αφορμή του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων ήταν η συντριπτική ήττα των Γερμανών από τον ΕΛΑΣ στη μάχη της Κερπινής (16-17/10/1943).
Ο γερμανικός στρατός με επικεφαλής τον Εμπερσμπέργκερ ξεκίνησε από την Τρίπολη, το Αίγιο και την Πάτρα με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα. Στον δρόμο εκτέλεσαν αμάχους, λεηλάτησαν και έκαψαν δεκάδες χωριά.
Στις 9 Δεκεμβρίου 1943 η Βέρμαχτ παρατάχθηκε γύρω από τα Καλάβρυτα και όπως ήταν ακροβολισμένη δεν άφησε καμία διέξοδο διαφυγής.
Τέσσερις μέρες μετά την άφιξή τους στα Καλάβρυτα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου τους κατοίκους της κωμόπολης και διαχώρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από τα γυναικόπαιδα και τους υπερήλικες. Στη συνέχεια τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κρατήθηκαν στο εσωτερικό του σχολείου, ενώ οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών οδηγήθηκαν στην Ράχη του Καππή στις παρυφές της κωμόπολης και εκτελέστηκαν.
Συνολικά, σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκτελέστηκαν 677 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπολήθηκαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά. Μάλιστα, τα ναζιστικά στρατεύματα άρπαξαν και υλικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και ζώα ώστε, σύμφωνα με την ηγεσία της Μεραρχίας, να στερήσουν από τους κατοίκους των χωριών τις προϋποθέσεις διαβίωσης.
Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα κατά την κατοχική περίοδο. Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη ενώ μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία.