Άρθρο Localit 31 Οκτωβρίου, 2023

Ο Δήμος Δελφών αποχαιρετά το σπουδαίο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη

Ο Δήμος Δελφών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του επιφανούς αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ενός επιστήμονα το έργο του οποίου και η Φωκίδα έχει την ευλογία να απολαμβάνει εδώ και χρόνια.

Ο Πέτρος Θέμελης σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το 1963 εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, την οποία και υπηρέτησε ως το 1984, μεταξύ άλλων και στη Φωκίδα, καθώς από το 1976 ως το 1980 διετέλεσε Έφορος στους Δελφούς.

«Η θητεία του ήταν πλούσια σε ανασκαφικό έργο, απέδωσε σημαντικές μελέτες και άφησε έντονα αποτυπώματα της δημιουργικότητας και της οξύνειάς του, ιδίως στους Δελφούς και στο καταβυθισμένο πλέον Κάλλιον της Φωκίδας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Ασχολήθηκε με την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, υπήρξε ο πρώτος που εργάστηκε για την ίδρυση της Μουσειακής Συλλογής Άμφισσας, η οποία τελικά στεγάστηκε το 1987 στο δωρηθέν κτίριο από τον τότε Δήμο Άμφισσας, ενώ το έργο του στην ευρύτερη περιοχή εκτίνεται και στη Μουσειακή Συλλογή Γαλαξιδίου.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία Καλλίπολη (Κάλλιον), τα έτη 1977-1979, από τον αείμνηστο καθηγητή Πέτρο Θέμελη, τα δημόσια κτίσματα της πόλης και τα νεκροταφεία έχουν κατακλυσθεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν ένα άγαλμα της Περσεφόνης, το οποίο εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας, όπως και πολλά άλλα από την ίδια ανασκαφή.

Το 1984 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ το 1986 ανέλαβε τη συνέχιση της ανασκαφής του Αναστασίου Ορλάνδου στην αρχαία Μεσσήνη, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά του στην ανάδειξη της μεγάλης αρχαίας πόλης. Υπήρξε επιστήμονας με πλούσιο επιστημονικό έργο, δημοσιεύοντας δεκαπέντε μονογραφίες και περισσότερες από διακόσιες πενήντα επιστημονικές πραγματείες.

Από το 2004 ως το 2006 διετέλεσε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ επίσης τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις για το έργο του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και με τον χρυσό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μέλος της «Ορεινής Συμμαχίας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων ο Δήμος Ελασσόνας

Την ένταξή του ως μέλους στην Ορεινή Συμμαχία (Mountain Partnership) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και…

Ενδιαφέρουν 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Μια μοναδική μουσική βραδιά με τον λαουτίστα Βασίλη Κώστα και τον δεξιοτέχνη της πολίτικης λύρας Σωκράτη Σινόπουλο

Δύο από τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες, ο Σωκράτης Σινόπουλος και…

Ενδιαφέρουν 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων και Περιφέρεια Δ. Ελλάδας «συμμαχούν» για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών

Τα θεμέλια για μια δυναμική συνεργασία ανάμεσα στην Αναπτυξιακή Αθήνας του Δήμου Αθηναίων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπήκαν…