Άρθρο Localit 28 Απριλίου, 2023

Ηράκλειο: Κρητική διατροφή και παράδοση στο 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE

Κορυφαίοι επιστήμονες, συγγραφείς, διακεκριμένοι σεφ, διατροφολόγοι και σημαντικοί επαγγελματίες του κλάδου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεπιστημίου YALE, συμμετέχοντας στο1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Από τις 3 έως τις 5 Μαΐου, το Ηράκλειο θα αποτελέσει το επίκεντρο του διεθνούς γαστρονομικού ενδιαφέροντος, με έναν τριήμερο εορτασμό που θα αναδείξει τις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης ανά τους αιώνες.

Στόχος του Συμποσίου, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό για τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι η προβολή της Κρητικής διατροφής ως ακρογωνιαίου λίθου μίας ισορροπημένης και υγιεινής ζωής, και των πολλαπλών οφελών για τον σύγχρονο άνθρωπο. Το Συμπόσιο επίσης διερευνά τον ρόλο της εντοπιότητας, της παραγωγικής διαδικασίας των εκλεκτών πρώτων υλών, αλλά και της εκπαίδευσης στη διατήρηση της διατροφικής παράδοσης και της βιώσιμης γαστρονομίας.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κρήτη αποτελεί σημαντικό παραγωγικό μοντέλο για μία σειρά προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι και τα βότανα, τα οποία σε συνδυασμό με το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής δημιουργούν ένα μοναδικό ανά την υφήλιο πρότυπο διατροφής.

Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου (3 Μαΐου), οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του καθηγητή CarloLaVecchiaτηςUniversità degliStudidiMilanoσχετικά με την επίδραση του κρητικού τρόπου ζωής στη διαμόρφωση της επονομαζόμενης Μεσογειακής διατροφής, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Η Τροφή ως Φάρμακο», που θα συντονίσει ο Τάσος Κυριακίδης, AssistantProfessor, YaleSchool of Public Health.

Στις 4 Μαΐου, μέσα από μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης θα διερευνηθούν μεταξύ άλλων η αξία του ελαιόλαδου, η σημασία των τοπικών προϊόντων, καθώς και ο ρόλος των γυναικών στη διατήρηση της γαστρονομικής παράδοσης, με τη συμμετοχή καλεσμένων από το εξωτερικό:RafiTaherian, AssociateVicePresidentYaleHospitality, SevastiChatzopoulou,AssociateProfessor, RoskildeUniversity, Aylin ÖneyTan, Conservationarchitect, foodwriter/historian, GuanshengMa, Professor, Chair of Department of Nutrition and FoodHygiene, School of Public HealthPekingUniversity (videopresentation),καικαθηγητώναπότοΠανεπιστήμιοτουYale.

Την τελευταία ημέρα του Συμποσίου, οι διεθνείς καλεσμένοι θα πάρουν μέρος σε μια σειρά παράλληλων δράσεων, με επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και γευστικές εμπειρίες των τοπικών πρώτων υλών, στο Αγρόκτημα Peskesi και το ξενοδοχείο CretanMaliaPark.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο YALE, (YALESchoolofPublicHealthandYaleHospitality), ενώ την συνολική επίβλεψη και επιμέλεια θα έχει επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από καθηγητές του YALE, Έλληνες Ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους chefs και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συμποσίου εδώ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Συλλογή ηλεκτρονικών συσκευών για τις ανάγκες των ΚΑΠΗ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Α’ Δημοτικής Κοινότητας  συλλέγουν μεταχειρισμένα laptop,…

Ενδιαφέρουν 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στις 27 Νοεμβρίου για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποιεί  την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου η…

Ενδιαφέρουν 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής χρήσης δημοτικών πρατηρίων καυσίμων (ΚΥΑ)

Με ΚΥΑ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής  χρήσης…