Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, με δέσμευση την ενδυνάμωση της υπάρχουσας συνεργασίας για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών της ευρύτερης περιοχή του δήμου Αμαρίου.
Οι δύο πλευρές, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δράσεις και η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συναποφάσισαν την ανάπτυξη αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών, στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και σε κείνο της παρέμβασης και προστασίας των παιδιών.
Αναφέρθηκαν επίσης, στις δράσεις που έχουν πρόσφατα υλοποιήσει από κοινού στον Δήμο Αμαρίου, όπως προληπτική ιατρική – οδοντιατρική, ενημερώσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων, καθώς και στη στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας και παιδιών από οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης.
Ο δήμαρχος Αμαρίου επισήμανε την ανάγκη για την ενίσχυση του σχεδιασμού κοινωνικών παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την εμπειρία, τις υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί μια συστηματική και γόνιμη συνεργασία, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας, περιστατικών εξαφανίσεων, προβλημάτων που σχετίζονται με θέματα υγείας, καθώς και την υποστήριξη οικογενειών που απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μουρτζανός: «Είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, εκ μέρους του δήμου μας, η ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται εκτεθειμένα σε κίνδυνο». Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε για την επισφράγηση της συνεργασίας με τον δήμο Αμαρίου, τονίζοντας πως «συνεχίζουμε ενωμένοι με τα πολύτιμα εργαλεία που διαθέτουν και οι δύο πλευρές, με κοινό σκοπό το καλό των παιδιών, των οικογενειών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του δήμου».
Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του δήμου Αμαρίου το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του.
Συγκεκριμένα, «την εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, την ευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή για τις εξαφανίσεις 116000, την ευρωπαϊκή γραμμή υποστήριξης παιδιών 116111, την εθνική γραμμή για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017, τις κινητές ιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά (ασθενοφόρα), υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργεί στο Ρέθυμνο, τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της εξαφάνισης ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS) και στον τομέα εξαφάνισης ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), καθώς και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία «Ασκληπιός» και «Ιπποκράτης», τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα, το Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού, την υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές».
Επίσης στο Δήμο Αμαρίου θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα για παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών αλλά και ανδρών) και συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, για παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους. Επίσης, δυνατή θα είναι η πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Αμαρίου αναλαμβάνει «την προβολή της εθνικής γραμμής για τα παιδιά SOS 1056, της ευρωπαϊκής γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000, της ευρωπαϊκής γραμμής υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111 και της εθνικής γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017, στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται. Την ενημέρωση όλων των αρμόδιων διευθύνσεών του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός στους τομείς της βίας, της υγείας, της εξαφάνισης και της φτώχειας, όπως περιγράφονται παραπάνω, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στο δήμο. Την προβολή των μηνυμάτων Amber και Missing Alert Hellas στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται, και την ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών του δήμου στα προγράμματα Amber και Missing Alert Hellas».