Σε τροχιά υλοποίησης, μπαίνουν δύο νέα έργα ύψους 2 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Βριλησσίων, με τα οποία- όπως τονίζει – φιλοδοξεί να μπει σε νέα εποχή στην διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, πραγματοποιώντας παράλληλα μια ευρεία παρέμβαση για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων.
Πρόκειται για το δίκτυο 20 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και για το οποίο ο Δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την δημιουργία των τριών πρώτων «Πράσινων Γωνιών Ανακύκλωσης», με χρηματοδότηση περίπου 200.000 ευρώ που εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
Με τα δυο έργα τα οποία μπαίνουν σε φάση υλοποίησης, ο Δήμος Βριλησσίων ενισχύει ακόμη περισσότερο τον τομέα της Ανακύκλωσης στην Πηγή, στον οποίο είναι πρώτος σε επιδόσεις στην Αττική, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημερώνει.
Κάθε σημείο εγκατάστασης θα έχει τη δυνατότητα χωριστής διαλογής τεσσάρων ρευμάτων (απλά απορρίμματα που σήμερα ρίχνουμε στον πράσινο κάδο, τροφικά απόβλητα κουζίνας του καφέ κάδου, χαρτί/χαρτόνι του κίτρινου ρεύματος και υλικά πλαστικών και άλλων συσκευασιών που σήμερα ρίχνουμε στον μπλε κάδο).
Οι υπόγειοι κάδοι θα εγκατασταθούν σε 10 σημεία (2 διπλά συστήματα σε διάταξη 4 θυρίδων υποδοχής των διαφορετικών ρευμάτων απορριμμάτων) και θα προστεθούν στα τέσσερα (4) σημεία τετραπλής ροής που ήδη διαθέτει εγκατεστημένα ο Δήμος στις πλατείες Αναλήψεως και Ελευθερίας.
Στον σχεδιασμό του Δήμου Βριλησσίων είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των υπογειοποιημένων κάδων συμπίεσης των απορριμμάτων, πλέον των υπαρχόντων 8 διπλών συστημάτων (δηλαδή 4 συστοιχιών 4 ροών) που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πράσινο Ταμείο (ΥΠΕΝ) και των 20 από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (ΥΠ.ΕΣ), με στόχο την χρηματοδότηση και εγκατάσταση έως και συνολικά πενήντα (50) τέτοιων συστημάτων σε 25 σημεία κοινόχρηστων χώρων και γειτονιών της πόλης,
Τα 50 συστήματα τεσσάρων (4) θυρίδων υποδοχής απορριμμάτων υπολογίζεται ότι θα αντικαταστήσουν πάνω από 500 συμβατικούς κάδους, απελευθερώνοντας πολύτιμο κοινόχρηστο χώρο, διασφαλίζοντας την καθαριότητα και εξαλείφοντας τη δυσοσμία.
Οι βυθιζόμενοι κάδοι είναι μεγάλης χωρητικότητας αφού συμπιέζουν τα απορρίμματα και λειτουργούν με μηχανισμό ανύψωσης.
Διαθέτουν επίσης ενσωματωμένο σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου πληρότητας, ώστε να ενημερώνεται η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και να προγραμματίζεται έγκαιρα η αποκομιδή των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η λήψη της χρηματοδότησης του έργου και πλέον ο Δήμος προχωρά στη δημοπράτηση του.
«Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου από τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» (ΥΠΕΣ) και ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ) και δεν επιβαρύνουμε στο ελάχιστο τους δημότες. Με τους νέους 40 βυθιζόμενους κάδους σε 10 σημεία της πόλης και τις 3 νέες Γωνιές Ανακύκλωσης κάνουμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για τον εκσυγχρονισμό στην πράξη της καθαριότητας και της ανακύκλωσης στον Δήμο μας, αναβαθμίζοντας αισθητικά την πόλη. Παράλληλα, μελετάμε ήδη αναλυτικά και ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε άμεσα την περαιτέρω επέκταση του δικτύου των υπόγειων κάδων και των Γωνιών Ανακύκλωσης. Απελευθερώνουμε ζωτικό δημόσιο χώρο για τους κατοίκους, δημιουργούμε υποδομές για ανακύκλωση με διαχωρισμό στη πηγή, μειώνουμε το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, αυξάνουμε τις «πράσινες» θέσεις εργασίας και επιστρέφουμε πολύτιμους οικονομικούς πόρους στην πόλη», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, του Δήμου Βριλησσίων, Αλέξης Μαυραγάννης.