Άρθρο Localit 11 Ιανουαρίου, 2023

Η απάντηση του δήμου Ηρακλείου για την πτώση του δέντρου

Αναφορικά με την πτώση δέντρου (λεύκας) την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στην οδό Ικάρου, ο δήμος Ηρακλείου με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το δέντρο εξωτερικά δεν είχε  ένδειξη επισφάλειας και η κόμη του ήταν πλούσια και υγιής και ότι μετά την πτώση φάνηκε σήψη στο ριζικό του σύστημα. Σημειώνει δε ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εκ των προτέρων η σήψη δίχως εξειδικευμένο εξοπλισμό, τον οποίο, ότι στο σύνολό του δεν διαθέτει κάποιος φορέας στην Ελλάδα.

Ο δήμος διαβεβαιώνει ότι η υπηρεσία Πρασίνου παρακολουθεί και τα συγκεκριμένα δέντρα (λεύκες) και η διαχείρισή τους εστιάζεται στα κλαδέματα και στον περιορισμό της κόμης και του ύψους τους, με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν εμφανώς εξωτερικά ενδείξεις σήψης. Όπου, κατά την διάρκεια των παραπάνω εργασιών, διαπιστώνεται ότι υπάρχει εσωτερική σήψη το δέντρο αφαιρείται. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το δέντρο αφήνεται για να βλαστήσει εκ νέου.

Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται, «ο Δήμος Ηρακλείου ετοιμάζει προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των δέντρων στην επικράτεια του δήμου και την κατάρτιση “δενδρολογίου”. Στο πλαίσιο της σύμβασης η οποία αναμένεται να προχωρήσει τους πρώτους μήνες του 2023 προβλέπεται και η προμήθεια των απαραίτητων οργάνων».

Παράλληλα, όπως ξεκαθαρίζεται, η υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με την διεπιστημονική επιτροπή η οποία συστάθηκε με απόφαση του δημάρχου, έχει γνωμοδοτικό ρόλο και απαρτίζεται από ειδικούς επί του αντικειμένου, ήλεγξε τους τελευταίους μήνες 38 δέντρα τα οποία είχαν αξιολογηθεί ως ενδεχομένως επικίνδυνα. «Το τελικό πόρισμα για τα συγκεκριμένα δέντρα αναμένεται να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ εκκρεμεί και προσφυγή κατοίκων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης εις βάρος της αρχικής απόφασης του ΔΣ για την κοπή κάποιων εξ αυτών» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Με μια ματιά 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέο «πάρκο τσέπης» με 456 αρωματικά φυτά και δέντρα στην Τούμπα

Ένα νέο «πάρκο τσέπης», γεμάτο με αρωματικά φυτά και δέντρα, «γεννήθηκε» στην οδό Αμφιπόλεως, στην…

Με μια ματιά 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση του Χάρη Δούκα με τον δήμαρχο Ρώμης

Την ευκαιρία να συναντήσει στο Palazzo Senatorio τον δήμαρχο της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι είχε ο…

Με μια ματιά 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία δήμου Φλώρινας και Εφορίας Αρχαιοτήτων για κοινές δράσεις και εκδηλώσεις

Η στενή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων  και η προοπτική ανάπτυξης περαιτέρω κοινών δράσεων…