Το υπό εξέλιξη πρόγραμμα «Maniatika Dark», βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης χθες Πέμπτη, του δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη, του αντιδημάρχου προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δ. Καρύδη, με τον Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες του Πανεπιστημίου Πειραιά Δημήτρη Βέργαδο και τη διδάσκουσα ιστορικό, υπεύθυνη του Historistai Net for Public and Applied History Μαρία Σαμπατακάκη.
Εκπρόσωποι των φοιτητών και των φοιτητριών παρουσίασαν στον κ. Μώραλη τη δουλειά που κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας σε διάστημα μόλις 33 ημερών, συμμετέχοντας σε μια προσομοιωτική συνθήκη πραγματικής εργασίας, προκειμένου να παράξουν ένα low budget ψηφιακό πολιτιστικό προϊόν πολλαπλών χρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα οπτικοακουστικό σποτ με στοιχεία animation, συνδυάζοντας αρχειακό υλικό και διάσπαρτη δημόσια ιστορική πληροφορία. Το σποτ μέσω πέντε μικρο-αφηγήσεων καταπιάνεται με τον κόσμο του μανιάτικου εθιμικού δικαίου και το πώς επηρέασε τη ζωή στο λιμάνι κατά την πρώτη φάση της συγκρότησής του.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας της συνοικίας των Μανιάτικων κατά τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον μεσοπόλεμο. Αφηγείται τη ζωή των ανθρώπων της συνοικίας, πώς και γιατί ήρθαν, ποιες συνήθειες μετέφεραν, τις συνθήκες εργασίας τους, τη δύσκολη ζωή τους, το πως εξελίχθηκε ο οικισμός τους.
Το πρόγραμμα αποτελεί παραγωγή ενός δημιουργικού εργαστηρίου που γίνεται από εφέτος στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού και στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών του με την ιστορία του πρώτου λιμανιού της χώρας, την ανάδειξη της φυσιογνωμίας των συνοικιών του Πειραιά και τη διάδρασή τους με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Παράλληλα, συζητήθηκε η στήριξη του Δήμου στο πρόγραμμα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες του Μεταπτυχιακού να εξελίξουν τη δουλειά τους και να την επικοινωνήσουν στην τοπική κοινότητα με στόχο την ανάδειξη και την περαιτέρω αξιοποίηση της γοητευτικής αυτής ιστορίας.