Με τη δράση «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!: Η αφετηρία», ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης που φέτος, υλοποιεί ξανά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Το πρόγραμμα έχει τον πλήρη τίτλο «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα Τρίκαλα. Η αναγκαστική παύση των δύο ετών λόγω πανδημίας, είναι παρελθόν και πλέον, οι τρικαλινοί/ες μαθητές/τριες μπορούν να μετέχουν σε δράσεις και δραστηριότητες που εκτείνονται χρονικά από 29 Ιουνίου μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 2022.
Κεντρικός στόχος της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας είναι να μετατραπούν οι τοπικές βιβλιοθήκες σε κυψέλες δημιουργικότητας, αξιοποιώντας αναγνώστες/τριες κάθε ηλικίας και το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτές.
Βασικό βιβλίο αφόρμησης για τα εργαστήρια που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο/απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη βιβλιογραφία, ενώ οι δραστηριότητες αφορούν σε παιχνίδια που θα υλοποιηθούν στη βιβλιοθήκη ή τον περιβάλλοντα χώρο της, βασισμένα σε τέσσερις άξονες: τη φύση, το νερό, τον ουρανό και τον άνθρωπο. Κάθε εργαστήριο θα αποτελεί και μια νέα διαδρομή για τα παιδιά που θα συμμετέχουν. Έτσι διαμορφώνονται λογοτεχνικές διαδρομές, ποιητικές διαδρομές, μουσικές διαδρομές, τοπικές διαδρομές, κ.ά.
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Διευθυντής ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
29 Ιουνίου, 10.00 – 11.00
Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!: Η αφετηρία
Τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022. Περιγράφουν τη δική τους διαδρομή από το σπίτι μέχρι τη βιβλιοθήκη τους και δημιουργούν μια διαδρομή ανάγνωσης (ντόμινο βιβλίων) μέσα στη βιβλιοθήκη χρησιμοποιώντας τα βιβλία της φετινής ΚΕ. Μαρία Κολοβού (αρχειονόμος βιβλιοθηκονόμος), Τζένη Ρώσσιου (βιβλιοθηκονόμος – παιδαγωγός). Για παιδιά 6-12 ετών.
30 Ιουνίου, 10.00 – 11.00
Διαδρομές μαζί
Τα παιδιά, μέσω του παιχνιδιού, χτίζουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μαθαίνουν να συνεργάζονται αρμονικά και καλλιεργούν τον σεβασμό προς τους άλλους. Μαρία Κολοβού (αρχειονόμος βιβλιοθηκονόμος), Τζένη Ρώσσιου (βιβλιοθηκονόμος – παιδαγωγός). Για παιδιά 6-12 ετών.
1 Ιουλίου, 10.00 – 11.00
Διαδρομές από την Άπω Ανατολή
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα, μαθαίνουν την τέχνη του Χαϊκού, ανακαλύπτουν την απλή και ευχάριστη δομή της πιο σύντομης ποιοτικής φόρμας και γίνονται τα ίδια ποιητές συνθέτοντας τα δικά τους τρίστιχα ποιήματα. Το ταξίδι στην Άπω Ανατολή ολοκληρώνεται με την κατασκευή οριγκάμι. Μαρία Κολοβού (αρχειονόμος βιβλιοθηκονόμος), Τζένη Ρώσσιου (βιβλιοθηκονόμος – παιδαγωγός). Για παιδιά 6-12 ετών.
5 Ιουλίου, 6.00 – 7.00
Πειρατικές διαδρομές
Τα παιδιά προσεγγίζουν το θέμα της πειρατείας και παίρνουν μέρος σε ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού ακολουθώντας μυστικές διαδρομές μέσα στη βιβλιοθήκη. Ελένη Ποζιού (φιλόλογος, θεατροπαιδαγωγός), Λαμπρινή Κυρίτση (μουσικοπαιδαγωγός, θεατροπαιδαγωγός). Για παιδιά 6-12 ετών, με προεγγραφή.
7 Ιουλίου, 6.00 – 7.00
Διαδρομές προς το σπίτι
Τα παιδιά εστιάζουν στην αξία της κατοικίας και χρησιμοποιώντας φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευάζουν διαφορετικά είδη σπιτιών και φτιάχνουν τη γειτονιά τους, την πόλη ή το χωριό τους ή τη δική τους φανταστική πολιτεία. Ελένη Ποζιού (φιλόλογος, θεατροπαιδαγωγός), Λαμπρινή Κυρίτση (μουσικοπαιδαγωγός, θεατροπαιδαγωγός). Για παιδιά 6-12 ετών, με προεγγραφή.
8 Ιουλίου, 6.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ.
Θαλασσινές διαδρομές
Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα καράβια, ταξιδεύουν μαζί τους σε μακρινές θάλασσες και αφηγούνται τις θαλασσινές τους διαδρομές χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες. Σεσίλια Λεκλέρ (καθηγήτρια Γαλλικών). Για παιδιά 6-12 ετών, με προεγγραφή.
12 Ιουλίου, 6.00 – 7.00
Διαδρομές του νερού
Γιατί οι βρύσες είχαν κυρίαρχη θέση στη ζωή κάθε χωριού και τι συμβόλιζαν; Τα παιδιά μαθαίνουν για τη λαογραφική και συμβολική διάσταση των πετρόχτιστων βρυσών, ακούν λαϊκές αφηγήσεις γύρω από αυτές, αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Μαρία Γαδετσάκη (χορογράφος – κινησιολόγος). Για παιδιά 6-12 ετών, με προεγγραφή.
14 Ιουλίου, 6.00 – 7.00
Ορεινές διαδρομές
Τα παιδιά μαθαίνουν για τους τοπογραφικούς χάρτες και τη χρήση τους και δημιουργούν ένα βουνό από πηλό που το αποτυπώνουν σε τοπογραφικό σχέδιο και στη συνέχεια φτιάχνουν την τρισδιάστατη μακέτα του. Φαίη Λαζαροπούλου (νηπιαγωγός). Για παιδιά 6-12 ετών, με προεγγραφή.
1 Σεπτεμβρίου, 6.00 – 7.00
Φτερωτές διαδρομές
Τα παιδιά ακολουθούν τις μεταναστευτικές διαδρομές των αποδημητικών πουλιών, μαθαίνουν για τα διάφορα είδη και γίνονται παρατηρητές αυτού του ταξιδιού μέχρι τη στιγμή που φτιάχνουν τη φωλιά τους. Στο τέλος, τα παιδιά κατασκευάζουν με φυσικά υλικά χελιδονοφωλιές και ταΐστρες. Για παιδιά 6-12 ετών. Μαρία Κολοβού (αρχειονόμος βιβλιοθηκονόμος), Τζένη Ρώσσιου (βιβλιοθηκονόμος – παιδαγωγός). Για παιδιά 6-12 ετών.
2 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 11.00
Διαδρομές αναμνήσεων – Η επιστροφή
Όλοι οι φίλοι της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι, θυμούνται τις διαδρομές του καλοκαιριού μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, μοιράζονται τις καλοκαιρινές αναμνήσεις, συζητούν για τα δικά τους Ψηλά Βουνά και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την επόμενη ΚΕ. Για παιδιά 6-12 ετών. Μαρία Κολοβού (αρχειονόμος βιβλιοθηκονόμος), Τζένη Ρώσσιου (βιβλιοθηκονόμος – παιδαγωγός). Για παιδιά 6-12 ετών.