Στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, διεξάγεται από χθες το 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων, “CORFU 2022 9ο International Conference on Sustainable Solid Waste Management”.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και διακεκριμένοι ομιλητές από εκατό χώρες, από την Ευρώπη και άλλες χώρες του εξωτερικού. Θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουνίου, και αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων οκτώ διεθνών συνεδρίων με το ίδιο αντικείμενο, που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Τις εργασίες του συνεδρίουπου πραγματοποιείται στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, χαιρέτισε χθες η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικο-κοινωνικά στοιχεία που συνθέτουν τον Κερκυραϊκό πολιτισμό εν γένει και εστίασε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής: «οργανώνουμε την υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων με την αγορά δεκαεπτά καινούριων οχημάτων που αγοράστηκαν με leasing και αγορά καφέ και κίτρινων κάδων μέσω ΕΣΠΑ, ώστε μαζί με τα οχήματα να συμμετέχουν και οι κάτοικοι στην διαλογή στην πηγή και αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον σκοπό αυτό» τόνισε.
«Δημιουργήσαμε δικούς μας Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και από το 2019 τα σκουπίδια μεταφέρονται εκτός Κέρκυρας. Προχωρήσαμε στην αποκατάσταση των κορεσμένων κυττάρων στο Τεμπλόνι και στη δημοπράτηση του εργοστασίου, το οποίο όμως με την αλλαγή της νομοθεσίας έφυγε από εμάς. Ελπίζουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες προκειμένου να αποκτήσουμε μια δική μας μονάδα. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης γιατί αν δεν αλλάξουμε κουλτούρα η όλη προσπάθεια δεν θα πετύχει. Από την αρχή της θητείας μας κάνουμε μαραθώνιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης», συνέχισε η κ. Υδραίου, «ξεκινήσαμε από τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τώρα προχωράμε στα Λύκεια. Προτεραιότητα είναι να γίνουμε ακόμα καλύτεροι , η καθαριότητα είναι πολιτισμός.
Επίσης χαιρέτισαν η καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου, ο Σπύρος Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας & Χωροταξίας, ο Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος Πρωθυπουργού σε Θέματα Περιβάλλοντος, ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων (πρώην Δήμαρχο Μελισσίων), ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας ΄Ερευνας & Τεχνολογίας, Γεν Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο Κωσταντίνος Αραβώσης, Γεν Γραμματέας Δασών, ο Mr Arnas Milukas, Ανώτατο Στέλεχος της ΕΕ Γενική Διεύθυνση Έρευνας & Καινοτομίας, Γεώργιος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), ο Αντρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ και ο. Γ. Καπετζώνης, Πρόεδρος Δικτύου ΦΟΣΔΑ.
Το Συνέδριο εστιάζει στα θέματα βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα συνάντησης εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, μελών του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου σε διεθνές επίπεδο που ασχολούνται με το αντικείμενο, ώστε να προταθούν και να αναδειχθούν δυνατότητες και ευκαιρίες για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, ανάκτησης ενέργειας και υλικών και εξοικονόμησης πόρων.
Στη διάρκειά του προβλέπεται η οργάνωση ειδικής συνεδρίας αποκλειστικά για εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ορθή διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων.
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, την κυκλική οικονομία-βιοοικονομία, ανακύκλωση, θαλάσσια ρύπανση και πλαστικά, βιολογικές μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων (κομποστοποίηση, αναερόβια χώνευση), ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, βιο-διυλιστήρια, διαχείριση ειδικών ροών αποβλήτων, κλπ.
Οι καινοτόμες δράσεις εστιάζουν στη χρήση των αποβλήτων ως δευτερογενείς πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων πού χρειάζεται η κοινωνία αντί της χρήσης πετρελαίου και θα δώσουν την κατεύθυνση πού θα πρέπει να ακολουθηθεί για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τα παράγωγά τους με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα αέρια του θερμοκηπίου.
Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου CORFU 2022 είναι η Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Μαρία Λοϊζίδου