Άρθρο Localit 24 Μαΐου, 2022

Πρώτο βραβείο στον δήμο Ηρακλείου για την εφαρμογή «Φόρτος Κίνησης στους δρόμους»

Οι διακρίσεις για την ψηφιακή πολιτική και τις δράσεις του Δήμου Ηρακλείου συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, στα βραβεία «Best City Awards  2022» που επιβραβεύουν την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής στις ελληνικές πόλεις και τα διοργανώνει η εταιρεία Boussias, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Αττικής,  ο Δήμος Ηρακλείου πήρε την πρώτη θέση  στην κατηγορία «Τεχνολογίες που βελτιώνουν την κυκλοφορία οχημάτων, μεταφορών και τη μετακίνηση των πεζών».  Το Gold Βραβείο αφορούσε στην πιλοτική εφαρμογή «Φόρτος κίνησης σε δρόμους», την οποία ανέπτυξε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που έχει υπογράψει με τον Δήμο με αντικείμενο την ανάπτυξη και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον τομέα της «Έξυπνης Πόλης»

Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα μέτρησης του κυκλοφοριακού φόρτου , ενταγμένο στην ψηφιακή πλατφόρμα smartcity.heraklion.gr  (https://traffic.smartcity.heraklion.gr/) με σκοπό τη βέλτιστη χρήση των οδικών δικτύων και την καλύτερη εξυπηρέτηση, ασφάλεια και βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, με την εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών και υπηρεσιών διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, το σύστημα τη δεδομένη στιγμή επιτρέπει:

  • Την παρουσίαση δυναμικών αποτελεσμάτων , παρέχοντας πληροφόρηση για την κίνηση στη Λεωφόρο Ικάρου σε πραγματικό χρόνο.
  • Την παρουσίαση μετρήσεων του κυκλοφοριακού φόρτου για όποιο χρονικό διάστημα επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος
  • Την παρουσίαση συγκριτικών αποτελεσμάτων κυκλοφοριακού φόρτου (με βάση τον χρόνο)
  • Την οπτικοποίηση των δεδομένων κυκλοφοριακού φόρτου, σε πραγματικό χρόνο, στην πλατφόρμα έξυπνης πόλης του Δήμου για περαιτέρω αξιοποίηση τους.

Στόχος του Δήμου Ηρακλείου είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα η εφαρμογή να επεκταθεί σε βασικές οδικές αρτηρίες σε ολόκληρη την πόλη. 

Οφέλη

  • Βελτίωση της κινητικότητας, των μετακινήσεων και των μεταφορών των οχημάτων
  • Βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και άμεση απόκριση σε συμβάντα (π.χ. επείγοντα περιστατικά)
  • Η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων θα βοηθήσει τους αρμόδιους φορείς στη λήψη αποφάσεων και στην υιοθέτηση κατάλληλων δράσεων/μέτρων με σκοπό τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Επίσης το πληροφοριακό σύστημα δίνει την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να συλλέξει τα δεδομένα με υποχρέωση αναφοράς στην πηγή , ως ανοικτά δεδομένα της πόλης για να τα χρησιμοποιήσει σε μελέτες, δημοσιεύσεις, συγκρίσεις ή ανάπτυξη εφαρμογών για κυκλοφοριακά θέματα συμβάλλοντας στην επιστημονική τεκμηρίωση αποφάσεων ή τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος της πόλης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 13 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ρεθύμνης: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Αλλάζω συνήθειες – Σώζω τον πλανήτη» με πρωταγωνιστές τα παιδιά

Τα παιδιά αποτελούν τον καλύτερο πομπό για το μήνυμα «Αλλάζω συνήθειες – Σώζω τον πλανήτη».…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 10 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κατερίνης: Βιωματικά μαθήματα οδικής ασφάλειας για 2.500 μαθητές από τη Δημοτική Αστυνομία

Ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής  υλοποίησε η Δημοτική Αστυνομία Κατερίνης, με τη συμμετοχή μαθητών…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 28 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Σπάρτης: «Μάθημα» πολιτικής προστασίας στο νηπιαγωγείο Ανωγείων

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί,…