Άρθρο Localit 16 Μαρτίου, 2022

Συνεργασία δήμου Θηβαίων – ΕΜΠ για τη διαχείριση και τις προοπτικές ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης

Η ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης καθώς και εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης των παραλιών που διαθέτει ο δήμος Θηβαίων στις δημοτικές ενότητες Θίσβης και Πλαταιών συζητήθηκαν κατά την παρουσίαση του πρώτου σταδίου του ερευνητικού προγράμματος, που υλοποιείται από το ΕΜΠ με τίτλο «Διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Δήμου Θηβαίων λαμβάνοντας υπόψη την τρωτότητα και τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή».

«Οι παραλίες του δήμου Θηβαίων αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών στη διάρκεια του καλοκαιριού, βρίσκονται όμως αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του ανθρώπινου παράγοντα. Είναι πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες να γίνει αντιληπτό πώς και γιατί δημιουργήθηκε η παρούσα κατάσταση και ποιες λύσεις θα είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων», επισήμανε ο δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδα μελέτης του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων. Επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας είναι η Βασιλική Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων.

Στην παρουσίαση του πρώτου σταδίου συζητήθηκε η υφιστάμενη εικόνα της παράκτιας ζώνης του δήμου, καθώς και παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα των παραλιών απέναντι σε φαινόμενα διάβρωσης και των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας και προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον. Οι μελετητές εστίασαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραλίες λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα η αυθαίρετη δόμηση και η ρύπανση των υδάτων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 06 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ρεθύμνης: Πιλοτικές δράσεις για ενίσχυση της ασφάλειας και βιωσιμότητας στις σχολικές μετακινήσεις

Πιλοτικές δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας στις σχολικές μετακινήσεις υλοποιεί ο…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 22 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα βραβεύτηκε ο δήμος Χερσονήσου

Για την πρωτοβουλία μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βραβεύτηκε επίσημα ο δήμος Χερσονήσου από…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 16 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κατερίνης: Διαδραστικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Η Δημοτική Αστυνομία «βγάζει»  στο δρόμο τους μικρούς μαθητές για βιωματικό μάθημα ασφαλούς κυκλοφορίας Ένα…