Τον απολογισμό των δράσεων που ανέπτυξαν οι κοινωνικοπρονοιακές δομές από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα παρουσιάζει ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης.
«Από την έναρξη της πανδημίας, σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη με την ενίσχυση και τη διεύρυνση των κοινωνικοπρονοιακών δομών μας. Κρατήσαμε ανοιχτές και με ασφάλεια όλες τις υπηρεσίες του δήμου μας. Παρείχαμε συνεχή ενημέρωση και βοήθεια προς τους πολίτες μας. Ενισχύσαμε την πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας με τη λειτουργία Δημοτικών ιατρείων και τράπεζας φαρμάκων. Όλοι οι κάτοικοι του Δήμου ανεξαρτήτως ηλικίας και ασφαλιστικού φορέα, καθώς και οι ανασφάλιστοι μπορούν να απευθύνονται στα ιατρεία του Δήμου για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Ειδικότερα:
Στο Δημοτικό Πολυιατρείο Αμπελοκήπων, που είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 13 γιατροί. Λειτούργησαν τα ιατρεία 11 ειδικοτήτων και εξυπηρετηθήκαν την χρονιά που μας πέρασε συνολικά 10.261 περιστατικά. Επίσης στο Δημοτικό Πολυιατρείο Πολυκέντρου Αγίου Νεκταρίου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους τρεις (3) γιατροί και εξυπηρετηθήκαν το προηγούμενο έτος συνολικά 3.006 περιστατικά. Ομοίως εξυπηρετήθηκαν στα 3 φυσικοθεραπεύτριά του Δήμου όλοι οι πολίτες, οι οποίοι αιτήθηκαν σχετικά.
Λειτούργησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης πολιτών του Δήμου. Οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ήταν 121 νοικοκυριά (239 άτομα), ενώ μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αυξήθηκαν στα 159 νοικοκυριά (387 άτομα συνολικά) δικαιούχους της Δομής. Στους δικαιούχους της Δομής διανεμήθηκαν, σε μηνιαία βάση, και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης, παιχνίδια και είδη ψυχαγωγίας.
Στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (FEAD), το σύνολο των ωφελούμενων για το προηγούμενο έτος ήταν 2.551 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών ανέρχεται σε 5.170 άτομα. Το πρόγραμμα συνδράμει στους ωφελουμένους με τη διανομή τροφίμων, βασικής υλικής συνδρομής καθώς και την παροχή συνοδευτικών μέτρων και δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση.
Επίσης πραγματοποιήθηκε έκτακτη προμήθεια και διανομές τροφίμων. Για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού (COVID-19) και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, έγινε προμήθεια τροφίμων και διανομή τους σε ευπαθείς ομάδες που βρέθηκαν σε κατάσταση ένδειας λόγω της έκτακτης κατάστασης (κορονοϊού). Ομοίως έγινε προμήθεια τροφίμων και ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού και διανομή τους σε νοικοκυριά οικισμών Ρομά (Άγιος Νεκτάριος- Δενδροπόταμος) για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών τους και την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού στους οικισμούς και καταυλισμούς τους.
Δόθηκαν διατακτικές σε ωφελουμένους που επλήγησαν από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 για την κάλυψη έκτακτων επισιτιστικών αναγκών. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου συνεργάστηκε με αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στο κοινωνικό πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια-Covid-19» και προχώρησαν στην προσφορά διατακτικών προς ωφελουμένους που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.
Από το Μάρτιο του 2020 λειτούργησε η νέα υπηρεσία «Κατ΄οίκον εξυπηρέτηση ευάλωτων πολιτών» που συστάθηκε στα πλαίσια λήψης μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού COVID 19. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο απευθύνονταν οι πολίτες ευπαθών ομάδων πληθυσμού (ηλικιωμένα άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, ΑμΕΑ κλπ), που δε μπορούσαν να μετακινηθούν και να αυτοεξυπηρετηθούν. Το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε αιτήματα για θέματα που αφορούσαν σε προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης), διεκπεραίωση αιτημάτων σε ΚΕΠ, συνταγογράφηση, παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών κλπ. Τα αιτήματα αυτά, αφού αξιολογούνταν από την Υπηρεσία μας, διεκπεραιώνονταν από υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, καθώς και προσωπικό άλλων υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του.
Το Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας) πραγματοποίησε διαδικτυακές ενημερώσεις για την πρόληψη ασθενειών όπως το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, το μελάνωμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη, η κατάθλιψη, η άνοια και η οστεοπόρωση.
RAPID TEST ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ: Πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) προς όλους τους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και προς όλους τους πολίτες στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την ανάσχεση της πανδημίας. Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και συνεχίζεται η προσπάθεια, ώστε ο εμβολιασμός να είναι εύκολα προσβάσιμος σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Συγκεκριμένα:
- Από 01-11-2021 έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 168 εμβολιασμοί στην περιοχή Δενδροποτάμου από Κινητή Μονάδα της 3ης Υ.ΠΕ. ως εξής:
17-12-2021 πραγματοποιήθηκαν 63 εμβολιασμοί.
21-12-2021 πραγματοποιήθηκαν 43 εμβολιασμοί.
07-01-2022 πραγματοποιήθηκαν 62 εμβολιασμοί.
- Από 01-11-2021 έως 30-01-2022 πραγματοποιήθηκαν 15.815 εμβολιασμοί πολιτών στο Τοπικό Ιατρείο (Τ.Ι.) Αμπελοκήπων και 5.262 εμβολιασμοί στην 2η και 14η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) Μενεμένη.
- Από 01-11-2021 έως 30-01-2022 πραγματοποιήθηκαν 269 εμβολιασμοί πολιτών κατ΄ οικον από κινητή ομάδα του Τ.Ι. Αμπελοκήπων. Επιπλέον, αναφορικά με τον αριθμό των δειγματοληψιών που πραγματοποιήθηκαν από 01-11-2021 έως 30-01-2022, αυτές έχουν ως εξής: PCR (Μοριακά τεστ) : 1.191 και RAPID TESTS : 1.170.
- Mεταφέρθηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα για εμβολιασμούς με αυτοκίνητα του δήμου 22 άτομα.