Άρθρο Localit 19 Νοεμβρίου, 2021

Θ. Πλεύρης: Τα νέα μέτρα και τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους

Αλλαγές στο ωράριο εργασίας και στη λειτουργία των καταστημάτων

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους καθώς και τις αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας του λιανεμπορίου και την ισχύ του  κυλιόμενου ωραρίου σε χώρους εργασίας εξειδίκευσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως τα μέτρα θα έχουν ισχύ 15 ημερών και ύστερα «θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν», ενώ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος προχώρησε σε διευκρινήσεις.

Αναλυτικότερα:

  • Οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ.
  • Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.
  • Για τους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους επτά μήνες από την έκδοσή του.
  • Επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.
  • Γα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
  • Η πρόσβαση σε χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.
  • Οι ανεμβολίαστοι  ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας.
  • Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί και για όλους.

Στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη διάθεση 700 απλών κλινών από τον ιδιωτικό τομέα σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, στο 70% των οποίων νοσηλεύονται covid περιστατικά. Σε ότι αφορά την Αττική πρόσθεσε ότι θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αν χρειαστεί!  Σε αυτό το πλαίσιο επέμεινε ότι το μέτρο της διαδικασίας επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, που ξεκίνησε επίσημα σήμερα η κυβέρνηση πάλι για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας «θα επεκταθεί αν κριθεί απαραίτητο». «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς» είπε.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι το ΕΣΥ «αντέχει, είναι σταθερό, πιέζεται αλλά παρέχει όλες τις υπηρεσίες στους πολίτες». «Θα συνεχίζει να πιέζεται (…) και θα μπορέσει να ανταποκριθεί» είπε υποστηρίζοντας ότι τα κενά καλύπτονται.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σημεία για δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ (22/07)

Τα σημεία που διεξάγονται σήμερα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ είναι τα παρακάτω: Κτίριο…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Σύρου Ερμούπολης: Εβδομαδιαίο πρόγραμμα για δωρεάν rapid test

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα για δωρεάν rapid tests, ανακοίνωσε ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Αναλυτικά το…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σημεία δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή 19 Ιουλίου  

Σε 173 σημεία της επικράτειας διενεργούν δωρεάν rapid test για Covid-19, οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ,…