Για εξορθολογισμό της πολιτικής των προσλήψεων έκανε λόγο χθες στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», που συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές διατάξεις για τους εργαζομένους στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα το άρθρο 25 αφορά στον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ή σύμβασης μίσθωσης έργου (ΣΜΕ) ή προσωπικού ωριαίας αποζημίωσης στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Στην παρ.4, προβλέπεται πως ειδικά για το 2022, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου, περιορίζεται κατά ποσοστό 10 % σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό εγκρίσεων του 2020.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε τα εξής:
«Και πάω στο επόμενο. Θέλω να δω πώς θα σταθείτε σε μία διάταξη, η οποία, κατά την γνώμη μου, επίσης είναι σημαντική, για να εξορθολογίσουμε την πολιτική προσλήψεων στο ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή τι; Το να βάλουμε ένα όριο, το οποίο να έχει νόημα, το οποίο να το κατανοούμε όλοι, στο έκτακτο προσωπικό. Να βάλουμε ένα όριο.
Το έκτακτο προσωπικό, από πάρα πολλές Κυβερνήσεις έχει χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα ενώ υποκρύπτονται εκεί καλύψεις παγίων και διαρκών αναγκών.
Πρέπει λοιπόν, ότι είναι πάγια και διαρκής ανάγκη, να γίνει τακτική πρόσληψη. Αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου.
Ότι δεν είναι πάγια και διαρκής ανάγκη και είναι πραγματικά έκτακτο προσωπικό, με την έννοια που περιγράφεται στις διατάξεις το τι είναι το έκτακτο προσωπικό, να παραμείνει τέτοιο.
Αλλά αυτό πρέπει να έχει ένα πραγματικό νόημα, μια πραγματική αντιστοίχιση. Δηλαδή να μην υπάρχει καταστρατήγηση.
Και τι κάνουμε, κύριε Ζαχαριάδη, γι΄ αυτή τη διάταξη, την οποία δεν την κάνατε εσείς που μας εγκαλείτε για το κομματικό κράτος, γιατί θέλατε να έχετε τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζετε αυτό το όριο. Τι κάνουμε; Ερχόμαστε και λέμε:
Η ίδια διαδικασία που θα ακολουθείται για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού, άρα προγραμματισμός προσλήψεων, Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με διαφάνεια καθορισμός του ανώτατου αυτού αριθμού, και μάλιστα στην πρώτη του εφαρμογή δέσμευση για μείωση 10 % αυτού του έκτακτου προσωπικού, ερχόμαστε σήμερα να το νομοθετήσουμε.
Θέλω να καταλάβω πώς θα σταθείτε απέναντι σε αυτό. Περιμένω με πάρα πολύ ενδιαφέρον. Εσείς, που είστε της διαφάνειας, της ακεραιότητας και όλων των σχετικών».