Μια καινοτόμα εφαρμογή που σχετίζεται με θέματα διαχείρισης υδάτων – υδατικοί πόροι, ακτές κολύμβησης, πλημμύρες – σχεδίασε και δημοσιεύει σε τρεις νέες Γεωπύλες η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Βασικός στόχος είναι η ενιαία χωρική απεικόνιση των δεδομένων μέσα από ένα λειτουργικό χαρτογραφικό περιβάλλον. Επίσης δίνεται η δυνατότητα προηγμένης αναζήτησης – απεικόνισης επιλεγμένων γεωχωρικών αρχείων (σημείων).
Τα οφέλη από την λειτουργία των Γεωπυλών είναι πολλαπλά: Διαφάνεια, ταχύτητα, και ξιοπιστία στην διάχυση της πληροφορίας.
Οι ωφελούμενοι είναι:
1) Δημόσιοι Φορείς (εξειδίκευση εργαζομένων σε σύγχρονες και αποδοτικές εφαρμογές, επιτάχυνση διεκπεραίωσης αδειοδοτήσεων και ελέγχων δημοσίων φορέων)
2) Μελετητές – Ερευνητές (άμεση πρόσβαση σε έγκυρα δεδομένα μέσα από ένα σύγχρονο περιβάλλον εφαρμογής GIS, στο πλαίσιο σύνταξης επιστημονικών μελετών).
3) Ευρύ κοινό (εύκολη προσβασιμότητα στην ανοιχτή πληροφορία, για παράδειγμα αναζήτηση αποτελεσμάτων Ακτών Κολύμβησης Αττικής σε ένα λειτουργικό και εύχρηστο χαρτογραφικό περιβάλλον).
Οι κατηγορίες των δεδομένων που παρουσιάζονται είναι :
1) Πρωτογενή Δεδομένα (δημιουργούνται από Βάσεις Δεδομένων που τηρούνται στην Διεύθυνση Υδάτων Αττικής)
2) Δευτερογενή Δεδομένα, όπως προήλθαν μετά από χωρική ανάλυση πρωτογενών δεδομένων άλλων υπηρεσιών.
3) Δεδομένα άλλων υπηρεσιών (Παραδοτέα της 1ης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής).
Η πρόσβαση στους Διαδικτυακούς χάρτες υλοποιείται μέσω πρόσβασης στο Internet και είναι συμβατή μέσω οποιαδήποτε φορητής συσκευής (κινητά, tablets).
Η ετήσια επισκεψιμότητα εκτιμάται ότι είναι για περίπου 5000 χρήστες της πύλης για υδατικούς πόρους υδροληψίας, για 2000 χρήστες της πύλης ακτών κολύμβησης και για 554 χρήστες της πύλης πλημμυρών από το τέλος του 2020.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ