Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που ξεκινά αύριο Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα
Την προβολή των πολιτικών θέσεων και των προτάσεων της ΚΕΔΕ σχετικά με το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσδιόρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ως το βασικό στόχο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης που ξεκινάει αύριο Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Ιωάννινα.
Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος
Αιχμή της μεταρρύθμισης η αποκέντρωση πόρων και η τοπική ανάπτυξη
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ως βασικούς άξονες την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Στόχος είναι να γίνει η Αυτοδιοίκηση κεντρικός πυλώνας της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας, τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Όλοι μαζί ενωμένοι, με αποφασιστικότητα, θα επιβεβαιώσουμε την πρόθεση μας να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα, όπως είναι και το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου μας».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ανάγκη οι Δήμοι να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χρήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και να έχουν αποφασιστικό ρόλο, στο σχεδιασμό των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε είναι ΕΣΠΑ, είτε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στη σχέση συνεργασίας, μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην Μεταρρύθμιση του Κράτους. Στο επίκεντρο, όπως επισήμανε, θα πρέπει να είναι η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.
«Δικά μας είναι τα χρήματα, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Δεν μπορούν να είναι παρκαρισμένα στις Περιφέρειες και να αναλώνονται σε έργα ήσσονος σημασίας, χωρίς ισόρροπα και αξιοκρατικά κριτήρια».
Στο Συνέδριο, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης, θα συζητηθούν και άλλα θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως τα οικονομικά των δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η τοπική ανάπτυξη. Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τα «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης στους ΟΤΑ, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την απασχόληση, το μεταναστευτικό ζήτημα, τις προληπτικές μορφές ελέγχου στους ΟΤΑ, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.
Επιπρόσθετα θα παρουσιαστούν οι μελέτες που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για λογαριασμό της ΚΕΔΕ για τα ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα και τη φορολογική αποκέντρωση.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην καινοτόμο πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να απευθύνει ερωτηματολόγιο στους αιρετούς για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. Όπως επισήμανε η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή καθώς η ΚΕΔΕ δέχθηκε πάνω από 2.000 απαντήσεις, τα συμπεράσματα των οποίων θα αποτελέσουν μέρος των θέσεων που θα κατατεθούν στο Συνέδριο.
«Είμαστε υπέρ των προληπτικών ελέγχων στους ΟΤΑ»
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο θέμα των προληπτικών ελέγχων στους Δήμους τονίζοντας ότι η ΚΕΔΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχετικό ζήτημα. Σε αυτή την κατεύθυνση στο Συνέδριο έχει προβλεφθεί ειδική θεματική ενότητα για τις Προληπτικές Μορφές Ελέγχου: Διοικητικό Βάρος η Αναγκαιότητα. Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές για κρούσματα αδιαφάνειας στους Δήμους τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν ηθικές κεντρικές κυβερνήσεις και ανήθικοι αυτοδιοικητικοί. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να σταματήσουν οι έλεγχοι, αρκεί να έχουν προληπτικό χαρακτήρα και όχι κατασταλτικό.
«Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους και όχι απλή αναλογική»
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο καθιέρωσης της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα, επισήμανε τα εξής: «Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, και όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας». Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΚΕΔΕ και στο ενδεχόμενο θέσπισης ορίου θητειών ή μείωσης της θητείας από 5 σε 4 έτη, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης επισημαίνοντας : «Αν μπει όριο στις θητείες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο όριο θα πρέπει να μπει και για τους βουλευτές».